NATO dopremio rakete "Patriot" u Tursku zbog pretnji Sirije

0

Prve NATO-ove rakete "Patriot" zemlja-vazduh kao zaštita Turske od sirijskih prijetnji stigle su u ovu zemlju. Sa raketama stigli su američki vojnici kako bi proverili raspoređivanje raketa koje odmah postaju operativne.

Američki vojnici su sa opremom stigli u petak u vazduhoplovnu bazu Incirlik kako bi proverili raspoređivanje raketa „Patriot“ koje je tražila Turska, prenose svetske novinske agencije. Ove rakete „zemlja-vazdu“ odmah će postati operativne, a oko 4.000 američkih vojnika i dodatne opreme u Tursku će avionima stići tokom sledećih nekoliko dana.

Druga oprema će biti poslata morem i stići će najkasnije ovog meseca – saopštila je zapovedništvo američke vojske smešteno u Nemačkoj.

Nemačka, Holandija i SAD uključene su u ovu isključivo defanzivnu misiju pošiljkom od dve baterije raketa „Patriot“ i sa po 400 vojnika iz svake zemlje, prenosi agencija „Al Džazira„.

Na zahtev Ankare, rakete „Patriot“ su raspoređene na jugu Turske sa ciljem zaštite ove članice NATO-a od eventualnih sirijskih pretnji.

Rakete zemlja-vazduh „Patriot“ mogu u letu da unište taktičke balističke rakete, krstareće rakete i avione, kako tvrdi kompanija „Lockheed Martin“ koja ih proizvodi.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.