Nikolić: "Neće meni Priština da komanduje"

"Ne idem za Božić u Gračanicu. Neću da mi Priština odlučuje da li mogu da idem na naše Kosovo. Očigledno je da Euleks čeka da vlasti u Prištini to dozvole", rekao je on.

Nikolić je za "Kurir" rekao i da će zbog toga morati da promeni svoj stav prema Euleksu, kao i prema Briselu.

Predsednik Srbije istakao je da je Euleks još jednom pokazao da nije statusno neutralan kako se predstavlja, već da radi onako kako mu Priština kaže.

"Nisu mi dozvoljavali da odem na Kosovo dok sam bio predstavnik opozicije, a ne dozvoljavaju mi ni sada kada sam predsednik Srbije", kazao je Nikolić.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio u petak da su institucije Kosova te koje nisu dozvolile predsedniku Nikoliću da poseti Kosovo na Božić, 7. januara.

Kuči je rekao da će Nikolić moći da poseti Kosovo jedino ako se obezbedi reciprocitet, odnosno kada se liderima Kosova omogući poseta Albancima na jugu Srbije.

U saopštenju Pres službe predsednika Srbije navedeno je da je Nikolić 28. decembra 2012. podneo zahtev misiji Euleks u Prištini da 7. januara 2013. u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Prištinski "Ekspres", međutim, piše da je Nikolić zahtev poslao kancelariji EU u Beogradu, koja je zahtev prosledio specijalnom
izaslaniku EU na Kosovu Samuelu Žbogaru, koji je taj zahtev prosledio vladi Kosova na odlučivanje.

Pogledajte još