Manjak testosterona pravi namćore od muškaraca

0

Da li vaš muškarac postaje pomalo nepodnošljiv? Ispostavlja se da proces starenja može biti kriv za ovakve promene kod muškog pola. "Kompleks namćorastog starijeg gospodina" se kod muškaraca javlja sa godinama jer im nivo testosterona opada, pa oni postaju izuzetno prgavi. Zvuči zabavno ili pak smešno, zar ne?

„Testosteron je hormon koji direktno utiče na rast mišića, smanjuje masti u telu, utiče na nivo energiju i poboljšava seksualnu želju,“ kaže Dr. Ridvan Šabsig, šef Međunarodnog društva za zdravlje muškaraca u Njujorku. „Međutim, on takođe ima psiho-neuronske efekte. A u našoj praksi nailazili smo da se kod nekih muškarca taj uticaj najpre očitava kroz pad raspoloženja i razdražljivost.“

Pored svega toga poznato je da metaboličke i bolesti bubrega, kao što je i dijabetes, koje se češće javljaju u starosti, izazivaju izuzetno nizak nivo testosterona. Ipak opadanje hormona nije jedini faktor starenja koji podstiče razdražljivost, naime u pitanju su takođe i brige koje more muškarce. Tako Kerol Vier, autor knjige „Kako da ne ubijete vašeg Ljutka“, kaže „Dok žene često ćaskaju sa svojim prijateljicama o procesu starenja, kod muškarca je pre verovatno da će potisnuti svoje brige i zatvoriti se u sebe“.

Ove prgavi ispadi se obično javljaju oko 60 godine, zato s tehničke strane gledano nema razloga da se vaš dragi dere i namćoriše bez preke potrebe dok ne zađe u to doba.
S media

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.