Dinkić proziva Pajtića: Pokrajinski premijer beži od ogromnih gubitaka RBV

U saopštenju Ministarstvo finansija na čijem je čelu Mlađan Dinkić, navedeno je da to poređenje predstavlja elementarno nepoznavanje ekonomije i bankarskog sektora je i pokušaj bežanja pokrajinskog premijera od odgvornosti za ogromne gubitke RBV.

Pajtić je u intervjuu za današnji Dnevnik rekao da je do odustajanja od dokapitalizacije RBV i kasnije odluke o gašenju te banke došlo zbog političkih pritisaka i posledica tih pritisaka.

On je naveo da opstanak RBV nije bio interes nove republičke vlasti i zapitao kako je moguće da se istovremno s gašenjem te banke Vlada Srbije odlučila na dokapitalizaciju Komercijalne banke za koju je izdvojila sto miliona evra u gotovini.

Iz Ministarstva finansija i privrede navode da je Komercijalna banka trenutno najjača banka u Srbiji koja ima "ogromnu dobit", a da nasuprot tome RBV ima negativan kapital i "dubiozu od 150 miliona evra, uz 70 odsto nenaplativih kredita".

"Zbog toga je Pajtićevo poređenje te dve banke više nego skandalozno", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je dokapitalizacija Komercijalne banke izvršena isključivo da bi država zadržala većinsko vlasništvo u najvećoj i najboljoj banci u Srbiji, dok je dokapitalizacija RBV tražena da bi se pokrile "njene ogromne dubioze i prikrila odgovornost za njihov nastanak".

Ministarstvo finansija i privrede Srbije smatra da niko ne sme biti zaštićen niti aboliran za te gubitke, koji su građane Srbije oštetili za oko 300 miliona evra.

"Kao i u slučaju Agrobanke, mora se utvrditi konkretna individualna odgovornost i za dubioze Razvojne banke Vojvodine", ističe se u saopštenju.

Beta

Pogledajte još