Božić obeležen širom sveta

Proslava Božića počela je sinoć svetim liturgijama.

Prazničnim bogosluženjima u crkvama i mnogim ruskim eparhijama u svetu, vernici Ruske pravoslavne crkve obeležavaju danas Božić.

Protekle noći u glavnom gradu Rusije Moskvi više od 220.000 ljudi prisustvovalo je božićnim liturgijama u mnogobrojnih crkvama, od čega u Hramu Hrista Spasitelja, gde je ponoćnu liturgiju predvodio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, približno 6.000, među kojima je bio i premijer Dmitrij Medvedev, izveštava agencija RIA Novosti.

Prema saopštenju moskovske policije, u 348 crkava, hramova i manastira Moskve, održana su bogosluženja povodom Božića i njima je prisustvovalo približno 226.000 osoba.Za javni red i bezbednost u Moskvi brinulo se oko 7.000 pripadnika policije i redara, a nisu registrovani veći incidenti.

U Božićnoj poslanici, patrijarh RPC pozvao je vernike da ne zaborave na one kojima je potrebna pomoć i da iskažu milosrđe prema ljudima, ne zaboravljajući glavnu hrišćansku zapovest o ljubavi.
"Kao što je Hristos prema nama pokazao pravu milost, bezmernu blagost prema našim nedostacima, tako smo i mi dužni da budemo milosrdni i blagi prema ljudima", rekao je Kiril.

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je božićnoj liturgiji u manastiru podignutom na mestu crkve velikomučenika Georgija Pobedonosca u selu Ljesnoje, u adlerskom rejonu kod Sočija.

Putin je uputio svim pravoslavnim hrišćanima i građanima Rusije koji praznuju Rođenje Hristovo božićnu čestitku u kojoj je, između ostalog, naveo da ovaj praznik stolećima zrači verom, nadom i ljubavlju.
"Ujedinjuje nas oko tradicionalnih duhovno-etičkih vrednosti koje igraju naročitu ulogu u istoriji Rusije i služe kao oslonac našem društvu", naveo je Putin u čestitki, dodajući da su božićni dani "vreme dobročinstva i milosrđa, iskrene pažnje prema onima kojima je potrebna naša pomoć i briga".

Egipatski Kopti poslavaljaju prvi Božić posle izbora islamiste za predsednika Egipta i imenovanja novog koptskog poglavara, kao i posle usvajanja Ustava koji mnogi smatraju islamističkim.

Palestinski predsednik Mahmud Abas prisustvovao je noćas ponoćnoj božićnoj liturgiji u Vitlejemu na Zapadnoj obali u Crkvi Hristovog rođenja, podignutoj na mestu gde je po hrišćanskom verovanju rođen Isus.

Liturgiju je predvodio grčki jerusalimski patrijarh Teofil III, koji je ranije u nedelju na čelu procesije stigao iz Jerusalima u biblijski grad. On je prošeo kroz kontrolni punkt i gvozdenu kapiju na visokom betonskom zidu, koji je Izrael podigao da se odvoji od Palestinaca.

Dočekali su ga skauti koji su prethodno marširali najpre ispred asirskog, pa potom koptskog patrijarha. Posle Teofila III stigao je i etiopski patrijarh.

I pravoslavni vernici u Gruziji obeležavaju praznik Rođenja Hristovog, a božićnu liturgiju u sabornoj crkvi Svete trojice služio je katolikos-patrijarh cele Gruzije Ilija Drugi, javljaju ruski i gruzijski elektronski mediji.

Gruzijski patrijarh poželeo je svim žiteljima zemlje "mir, ljubav prema Svevišnjem i jednih prema drugima" i pozvao vernike da "otvore srce Hristu, izgnaju iz srca zlobu, zavist, osvetu". "Ako u vašem srcu stanuje ljubav, u njemu će neizostavno biti Hristos, vaše srce će biti hram, veći i lepši od bilo koje zemaljske crkve", rekao je katolikos Ilija Drugi.

(Tanjug)

Pogledajte još