Šta je najtačnija definicija ljubavi?

0

Ljubav je reč koja je prošle godine najčešće upisivana u najpoznatiji svetski pretraživač Gugl. Kako biste vi definisali ljubav?

Autori s područja nauke, psihoterapije, književnosti, religije i filozofije otkrivaju svoju definiciju ljubavi.

Fizičar Džim Al-Kalili: Ljubav je hemija
Biološki gledano, ljubav je moćno neurološko stanje poput gladi ili žeđi, samo je trajnije. Mi govorimo o slepoj i bezuslovnoj ljubavi nad kojom zapravo i nemamo kontrolu. To i ne iznenađuje, jer ljubav je u svojoj osnovi hemija. I dok je požuda seksualna želja s rokom trajanja, prava ljubav za sobom povlači čitav niz hemijskih reakcija u mozgu – feromone, dopamin, serotonin, oksitocin… Međutim, iz perspektive evolucije, ljubav se može promatrati kao alat za opstanak ljudske vrste koji nam pomaže da održavamo dugoročne odnose i rađamo i odgajamo decu.

Psihoterapeutkinja Filipa Peri: Ljubav dolazi u mnogim oblicima
Za razliku od nas, ljudi iz starih vremena nisu imali samo jedan naziv za nekoliko emocija. Mi danas sve zovemo ljubav, a pre je svaka emocija imala svoje ime. Na primer, eros, kada je reč o seksualnoj ljubavi, ili agape, kada je reč o najčišćem obliku ljubavi. Mi sve to danas zovemo ljubavlju. Sve to donekle i jeste ljubav, ali je nemoguće očekivati da vam sve moguće oblike ljubavi ispuni samo jedna osoba. Zato i imamo porodice – da se emotivno međusobno upotpunjavamo.

Filozof Džulijan Bagini: Ljubav je strastvena posvećenost
Delom je nemoguće dati odgovor na pitanje šta je ljubav, jer ljubav nije jedna stvar. Ljubav za roditelje, partnere, decu, zemlju, komšije, Boga… Sve te ljubavi imaju različite kvalitete, a svaka ima i svoje varijante – slepa, jednostrana, tragična, uporna, prevrtljiva, uzvraćena, zavedena, bezuslovna. Međutim u najboljem izdanju ljubav je naša odluka, odnosno naša strastvena posvećenost nekom odnosu koji negujemo i razvijamo. Zato je ljubav puno više nego sam osećaj. Ljubav je strastvena posvećenost.

Spisateljica Jojo Mojes: Ljubav je pokretač svega
Šta je ljubav, zavisi od toga kakav je vaš status. Ako ste sigurni u ljubavi, onda vam je ona potrebna poput vazduha. Ako je trenutno nemate, ona je opsesija na granici bola. Ljubav je pokretač svih velikih priča – ne samo romantičnih, nego i svih drugih. Najviše fascinira ona tačka pre konzumacije ljubavi, ona tačka u kojoj je sve istovremeno i izvesno i neizvesno, prenosi T portal.

Časna sestra benediktinka Ketrin Viborn: Ljubav je slobodna, ali obavezujuća
Ljubav je lakše iskustveno doživeti nego je rečima definisati. Kao teološka vrlina koja dolazi od samog Boga, ljubav povezuje sve ljude – od komšija i prijatelja, do najbližih članova porodice pa i nas sa samima sobom. Ljubav se krije u delima ljubaznosti, velikodušnosti, dobrote i žrtvovanja sebe za druge. Ljubav je jedina stvar koja nikoga ne može povrediti, iako mnogo može koštati. Paradoks je ljubavi taj da je istovremeno slobodna, ali nas obavezuje više nego išta u životu. Ljubav je najveći blagoslov.

(Smedia)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.