Vladika: KP provokativnim ponašanjem odvraća vernike

Vladika Teodosije je takođe izrazio veliko nezadovoljstvo zbog nekorektnog odnosa kosovskih institucija prema srpskim zvaničnicima kojima je zabranjeno da posete svetinje SPC ili su prinudjeni, da kao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin danas hitno napuste manastir pre završetka svečanosti.

"Nažalost, radost svečanosti u Gračanici zasenjena je krajnje nedoličnim i provokativnim ponašanjem KP koja je 'sprovela policijsku raciju' medju posetiocima manastira i uhapsila nekoliko vernika koji su došli na proslavu praznika", ukazao je vladika. Vladika, posećajući na incidente koje je KP izazvala za Vidovdan, navodi da je gotovo postalo pravilo da svaki verski praznik protekne u strahu od policijskog terora i hapsenja.

Episkop je podsetio i na sličan incident kada ga je posetio savetnik predsednika Srbije Marko Đurić koji je "na krajnje brutalan način bio isteran sa teritorije Kosova". Prema rečima vladike, iako na Kosovu i Metohiji nisu zabeleženi ozbiljniji incidenti, proslava Božića je posebno bila otežana u Đakovici i u manastiru Visoki Dečani, između ostalog i zbog protesta pokreta Samoopredeljenje.

(Beta)

Pogledajte još