Obama izabrao tim za bezbednost: Čak Hejgel sekretar za odbranu, Džon Brenan direktor CIA

Džon Brenan, veteran sa stažom od 25 godina u obaveštajnoj agenciji, dosad je bio glavni savetnik Obame za pitanja borbe protiv terorizma, naveo je AP.

Barak Obama je razmatrao mogućnost da predloži Brenana za prvog čoveka CIA još 2008. godine, ali je Brenan povukao svoje ime zbog pitanja o umešanosti u uvođenje novih tehnika ispitivanja zarobljenika dok je radio u toj agenciji tokom mandata Džordža Buša.

Obrazlažući Brenanovo imenovanje, Obama je, na ceremoniji u Beloj kući, rekao da je jedan od najveštijih, najiskusnijih i najpoštovanijih ljudi na polju borbe protiv terorizma i da je dosad neumorno radio u službi javnosti, prenela je agencija Frans pres.

Čak Hejgel, koji će zameniti Leona Panetu na čelu Pentagona, našao se, još pre najave nominacije, na meti kritika nekih republikanaca iz Kongresa, koji kažu da je ovaj bivši republikanski senator nastrojen protiv Izraela i da je mek prema Iranu.

Govoreći o Hejgelu, Obama je istakao da je reč o "američkom patrioti", za kojeg, zbog iskustva u Vijetnamu, "rat nije apstrakcija".

- On zna da je slanje mladih Amerikanaca u borbu nešto što treba učiniti samo ako bude apsolutno neophodno - kazao je američki predsednik o Čaku Hejgelu.

Obama je rekao da se Hejgelu divio zbog njegove hrabrosti i spremnosti da govori šta misli, "čak i ako to nije popularno, pa i ako je to suprotno konvencionalnom mišljenju".

- Upravo je to duh kakav želim u svom timu za nacionalnu bezbednost - rekao je predsednik SAD.

Ako Senat potvrdi nominacije, Hejgel i Brenan će popuniti tim za nacionalnu bezbednost koji Obama formira za svoj drugi mandat. Obama je već imenovao demokratskog senatora Džona Kerija za novog državnog sekretara, umesto odlazeće Hilari Klinton.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još