Umesto 13. plate i poklona trudica iz Bečeja dobila otkaz na Božić

Doktorka Kravić za Telegraf.rs kaže da je u Domu zdravlja radila četiri i po godine, međutim kada je zatrudnela, više nije bila potrebna na poslu, jer mora da održava trudnoću zbog prethodnog spontanog pobačaja, koji se desio dok je radila.

Nakon što je obavestila upravu Doma zdravlja da je trudna, na nekoliko sastanaka direktor je obećavao da će pronaći neko rešenje i da će doktorka Kravić biti primljena za stalno, ali ništa od toga se nije obistinilo.

Direktor Doma zdravlja u Bečeju kaže da odluke o zapošljavanju donosi isključivo republičko Ministarstvo zdravlja.

- Mi ne određujemo ko će kad biti zaposlen. Naš Dom zdravlja je u situaciji da čak nemamo pravo na zamenu ako neko ode na trudničko bolovanje sve dok Ministarstvo ne da saglasnost. Ranka Kravić je odličan lekar i žao mi je što je ostala bez posla. Pisao sam Komisiji za racionalizaciju u Ministarstvu, ali nisu mi dali saglasnost – tvrdi Siniša Šijačić, direktor Doma zdravlja Bečej.

Poslednji ugovor isticao je 31. decembra, ali doktorka smatra da ga zbog trudnoće nisu produžili.

- Najavljivali su da će mi izaći u susret, nisam tražila čak ni stalno zaposlenje, samo bilo kakav ugovor kako bih mogla da ostvarim pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje, međutim očigledno da to nisam zaslužila – priča ona.

Prema njenim rečima, od sedam lekara koji su zaposleni nakon što je počela da radi na određeno, dvoje je već dobilo stalno zaposlenje, ostali redovno rade.

- Trudnice su očigledno nepoželjne u Srbiji, čak i sa visokim obrazovanjem. Šta onda preostaje obrazovanim pojedincima i njihovim porodicama nego da spakuju kofere i odu negde gde će se njihovo znaje i trud ceniti bez obzira na političku, versku, nacionalnu i svaku drugu pripadnost – pita se doktorka Kravić, i dodaje da su joj ugovori godinama produžavani za tri ili šest meseci.

Iako su se pacijenti koje je doktorka lečila samoinicijativno organizovali i pisali peticiju da ona ostane da radi, to ništa nije značilo.

- Otpustili su me bez ikakvog objašnjenja, samo dva meseca nakon što su saznali da sam trudna. Radila sam za vreme prethodne trudnoće i imala spontani pobačaj. Kako mi se sada to ponovo ne bi desilo, morala bih na bolovanje, ali direktor mi je rekao da mi je bolje da radim, jer će mi u suprotnom dati otkaz – sa gorčinom kaže doktorka Kravić.

Ona dodaje da je još pre dve godine saopštila direktoru da želi drugo dete iako se, kako kaže, “njega to ne tiče”, ali je želela da on to ima u vidu.

- Rad, upornost i trud više nisu na ceni, već isključivo članska karta neke od stranaka, poznanstva i određeni kapital. Žalosno je to što se najveći broj porodica godinama priprema na to da im deca što pre odu odavde, ako već sami ne mogu “preko”. Ovde za njih nema lepe budućnosti, a od praznih obećanja, nažalost, ne može da se živi – zaključila je doktorka.

Telegraf.rs

Pogledajte još