Procena Vučićevog rada prvih šest meseci

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ističe da je Vučić dosta podigao sebi rejting kod građana i da svesno ili nesvesno eksploatiše sve benefite koje može da ima.

"U borbi protiv korupcije Vučić se pokazao, ali bojim se kada je reč o poboljšanju životnog standarda da to ne može niko iz vlasti da obeća. Ponaša se kao da ima neku misiju kako bi ušao u političku istoriju. Ne sumnjam da će rešiti 24 sporne privatizacije do kraja godine. Međutim, druga je stvar da li postoji volja da se sistemski zatvore rupe korupcije"
, naglašava Stojiljković.

Sociolog Srećko Mihajlović smatra da su hapšenja u Srbiji "neki rezultat" rada lidera najveće vladajuće stranke.

"To je ozbiljna stvar, koja se donekle u medijima i opoziciji potcenjuje. Iako to ne iscrpljuje ukupnu borbu protiv korupcije, ovo su važni koraci makar da zastraše one koji su u korupciji", navodi Mihajlović.

Da je Vučić dao konkretne rezultate misli i ekonomski analitičar Goran Nikolić.

"Jedini politički akter kojem bi trenutno odgovarali izbori jeste Vučić. Nikome drugom. Treba tako i nastaviti", napominje Nikolić.

I koalicioni partneri naprednjaka zadovoljni su postignutim rezultatima. Ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović (URS) smatra da Vučić uspešno radi svoj posao, kao i da nema osnova za podnošenje ostavke.

Ipak, poslanica DS u parlamentu Nada Kolundžija izričita je da Vučić, kao lider stožerne stranke u vlasti, treba da podnese ostavku. Ona navodi da svi rezultati pokazuju "pogoršanje opšteg stanja stvari u državi - inflacija je 13 odsto, pad životnog standarda za 30 odsto, još veće zaduživanje zemlje, pad kreditnog rejtinga, povećanje broja nezaposlenih..."

"Kao ministar odbrane, imamo utisak da se tim resorom i ne bavi. Kada je reč o borbi protiv korupcije, osim strašne medijske hajke i masovnih hapšenja, ta oblast će moći da se ocenjuje tek kada se dobiju sudski epilozi. Ultradesničarske snage se osnažuju, sistemski se preti institucijama, medijima i pojedincima, a vlada samim tim što ne osuđuje, na neki način to podržava"
, ocenjuje Kolundžija.

Član Predsedništva LDP Bojan Đurić kaže da je Vučić kao šef najveće stranke u Vladi odgovoran za sve njene rezultate, "iako uporno beži od toga".

"Za novi dug od više od 2,5 milijardi evra, uvredljiva imenovanja direktora Železnica, Mirkovića, Vulina, Krkobabića, Drecuna. Za tu okupaciju svakog resursa zemlje kojom su konkvistadore iz DS zamenili trećepozivci naprednjaka, SPS, PUPS, estradni menadžeri, mahači zastavama, polusvet... Za činjenicu da Dačić izgleda kao politički pajac koji deli zlatnike da bi pokrio pad rejtinga zbog susreta sa Tačijem i Kosova od koga Vučić beži zidajući svoju popularnost"
, ukazuje Đurić.

Manji deo opozicije nije istog mišljenja, pa tako potpredsednica DSS Milica Radović ističe za naš list da Vučić dobro radi svoj posao u borbi protiv korupcije.

Rezultati

* Nastavak vojnoekonomske saradnje sa SAD, Holandija, Alžir, UN

* Unapređenje saradnje u oblasti namenske industrije sa Rusijom

* Hapšenje vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, zbog zloupotrebe položaja prilikom privatizacije putarskih preduzeća

* Hapšenja zbog zloupotreba položaja u Agrobanci

* Hapšenja u okviru istrage o poslovanju Jugoremedije

* Podignut optužni predlog protiv Olivera Dulića, bivšeg ministra životne sredine, u aferi Nuba invest

* Hapšenje bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina, u aferi preprodaje regresiranog đubriva

* Osniva se komisija za istragu nerešenih ubistava novinara u Srbiji, o čemu će odluka biti uskoro podneta Vladi na usvajanje

* Najava da će do kraja godine biti okončane istrage 24 sporne privatizacije

* Najava da će uskoro biti doneta strategija za borbu protiv korupcije

* Najava hapšenja Darka Šarića

Pogledajte još