Izum srpskih studenata na listi 25 neophodnih tehnologija za gradove budućnosti

Do 2030. godine više od 5 milijardi ljudi živeće u urbanim sredinama. Pre nego što dođemo do te situacije, moraćemo da optimizujemo naše gradove, da ih napravimo „pametnijim“ i boljim, a to jedino možemo uz pomoć tehnologije.

Programeri i konstruktori pokušavaju da gradove širom sveta naprave boljim za život, bilo da se radi o unapređenju tajminga semafora ili kreiranja korisnih aplikacija, koje postaju sve moćnije sa širenjem tržišta "pametnih telefona".

Aplikacije i dobro imeplementirane tehnologije mogu da pomognu vladama sa manjkom budžeta da sačuvaju novac i postanu efikasnije. "Mashable" je izdvojio 25 tehnoloških inovacija koje su neophodne za urbane sredine u budućnosti:

- Inicijative za pristup podacima i samit it-evaca, kao što je “New York City’s BigApps takmičenje, iznedrile su korisne informacije koje unapređuju gradove i informišu građane. Preko tih aplikacija se može saznati kakav je kvalitet vazduha, koji su restorani čisti, rezultati građevinske inspekcije i dr.

- Postoje i razne aplikacije za parkiranje, koje vozačima pokazuju gde je najbliže slobodno mesto, a ujedno štede vreme, benzin, emisiju štetnih gasova i novac, ali i rasterećuju saobraćaj.

- Aplikacije uz pomoć kojih korisnici mogu da “usvoje” gradsku imovinu- kante za đubre, telefonske govornice, drva, hidrante i dr. – pa grad ne mora da troši novac i šalje radnike da se pobrinu za iste. Nešto slično tome postoji u Bostonu i Honolulu, što sugrađanima pruža osećaj da više čine za svoj komšiluk.

- Sistem za odbacivanje tehnološkog otpada- Pay As You Throw (PAYT) – što ohrabruje ljude da više recikliraju i manje talože đubre, dok korišćenje alata RFID može da poboljša sortiranje plastičnih flaša i na taj način da ne završe na poljani.

(old_image)


- Digitalno i lako plaćanje parkinga
(parking payment systems)- jer ne želimo da čuvamo kartice za plaćanje ili da budemo ograničeni vremenom, pa da moramo da trčimo i uplaćujemo za dodatne sate.

- Aplikacije sa mapama gradova, koje će da sadrže sve informacije o muzejima, parkinzima, obeležjima, restoranima i podacima o gužvama u saobraćaju. Ove aplikacije postoje u Baltimoru, Otavi, Nju Orleansu, i pomažu stanovnicima ali i turistima da bolje dožive te gradove.

- Ekrani osetljivi na dodir po gradu, kao na primer kiosci u kojima se kupuju karte za metro, svuda bi trebalo da budu otporni na bakterije.

- Bežični internet u podzemnoj železnici ili u vozovima i tramvajima, trebalo bi da bude dostupan zajedno sa informacijama o vremenu na svakoj stanici.

- Održivi i energetski efikasni stambeni prostori.

- Dinamični kiosci koji pokazuju precizne informacije, moguće gužve, vreme i lokalne vesti, kao što je “Urbanflow” u Helsinkiju.

(old_image)
"Urbanflow" u Helsinkiju / Foto: Youtube

- Aplikacija ili društvena mreža bazirana na informacijama o hitnim i kriznim situacijama. Svaki građanin bi trebalo da ima pristup, bilo da se radio o nekakvom zločinu ili o pomoći usled elementarnih nepogoda.

- Policijske snage da koriste “real-time” podatke, da bi pratile i sprečile zločine.

- Više javnih prevoza, brzih vozova i autobusa (bus rapid transit BRT) koji bi pomogli građanima da efikasno putuju gradom uz malu emisiju stetnih gasova.

- OLED svetla i nadzor u delovima gradova gde je visok procenat kriminala, kao što je “24/7 sistem u Kalkuti”

(old_image)
Strawberry drvo u Obrenovcu / Foto: Youtube

Solarni punjač za mobilne telefone „Strawberry drvo” funkcioniše tako što solarnu energiju pretvara u električnu, a osmislila ga je grupa studenata tehničkih fakulteta iz Beograda „Strawberry energy”.

Javni solarni punjač osim za mobilne telefone, podesan je za punjenje muzičkih plejera, tablet računara ili digitalnih fotoaparata na ekološki način. Punjač radi sa nešto manjim stepenom proizvodnje i po oblačnom i kišnom vremenu jer čuva energiju koju nakupi tokom dana.

Na samom punjaču nalaze se i klupe, kao i nadstrešica koja štiti od padavina Beogradski studenti su za jedinstveni izum u svetu nagrađeni prvim mestom na takmičenju Evropske komisije u Briselu u kategoriji smanjenja javne površine.

Studentima je Telekom Srbija donirao tri miliona dinara.

Solarnih punjača “Strawberry drvo” u Srbiji ima ukupno 10, od kojih se dva nalaze u Beogradu.

- Stanice za punjenje mobilnih telefona, kao što je “Strawberry Tree” koja radi na solarnu energiju. Takve stanice bi mogle da postoje i na autobuskim stajalištima i mestima sa bežičnim internetom.

- Krovove prekrivene solarnim panelima i vrtovima. Mogli bi da generišemo solarnu energiju i na biciklističkim stazama kao što je “SolaRoad” u Amsterdamu.

- Program razmene bicikala, kao što je u Parizu, Vašingtonu, i koji bi trebalo da zažive u Los Anđelesu i Njujorku. Bilo bi lepo da postoje i parkinzi za bicikle, možda čak i podzemni i automatizovani kao što je to “Eko Cycle” u Japanu.

- Ekonomija deljenja umesto kupovne. Ukoliko delimo ili iznajmljujemo jedni od drugih, svako će kupovati manje stvari – tako postoje “Rent the Runaway”, “Netflix”, “Airbnb”. U tom smislu postoji aplikacija koja vam pomaže da pronađete dobrotvorne ustanove koje potražuju stvari kojih želite da se otarasite, kao što je “Zealous Good” u Čikagu.

- Pametni sistemi za kontrolu klime u kućama i kancelarijama, na primer “Nest thermostat”

- Široka primena aplikacija za preusmeravanje saobraćaja, kao “Greenway” i “Waze”. Prema “Greenway”-u, čovek u proseku provede 60 sati u saobraćaju svake godine, a ove aplikacije proračunavaju najbolju rutu za svakoga, kako bi ubrzali saobraćaj i smanjili emisiju štetnih gasova. Ove aplikacije takođe pomažu da gužva sa jedne deonice ne pređe na drugu.

(old_image)
Aplikacija "Greenway" / Foto: Mashable

- Sistemi za recikliranje vode, jer voda prekriva 70 procenata planete, a mi izvore ne čuvamo na pravi način.

- Udruženo urbano planiranje (Crowdsourced urban planning), kao što je to slučaj u Brikstarter-u.

- Internet pristup za sve građanje, možda kao Google Fiber, koji bi redukovao digitalne razlike i podupreo ekonomski razvoj.

- Plaćanje preko mobilnih telefona – SVUDA, od hrane, odeće, pa sve do prevoza.

- Program deljenja prevoza - jer se novac i benzin bacaju ukoliko dva automobila idu do istog mesta poluprazna.

(Mashable, 24sata)

Vlasta Vukićević

Pogledajte još