Pakao u Australiji temperatura plus 50

Nova kategorija sada ide do 54 stepeni Celzijusa, daleko iznad rekordnih 50,7 stepeni koliko je izmereno 2. januara 1960. u Južnoj Australiji.

Dok su se temperature u Australiji poslednjih dana kretale od 40 do 48 stepeni, meteorolozi predviđaju da će se u nedelju i ponedeljak, 13. i 14. januara, u nekim regionima one “popeti” na 50 i više stepeni (ljubičasta boja).

Iako se nisu obistinile jučerašnje prognoze da će zbog toplih i suvih vremenskih uslova u australijskoj državi Novi Južni Vels nastati "smrtonosni pakao", australijske vlasti su danas upozorile da opasnost još nije prošla, javlja Tanjug.

Zbog promene pravca vetra, temperature u toj južnoj državi su pale ispod rekordnih, ali vruća klima se premestila na sever, pa se očekuje da će temperatura u Brizbejnu, glavnom gradu države Kvinsled, dostići 36 stepeni.

Prosečna maskimalna temperatura zabeležena u ponedeljak iznosila je 40,33 stepena, što je najviše od decembra 1972. godine. Tokom poslednja četiri meseca 2012. godine prosečna maksimalna dnevna temperatura bila je najveća od početka merenja - 1910. godine, saopštila je Meteorološka služba.

Opasnost od požara na severu Australije ocenjena je kao "vrlo velika", što je niži stepen od "katastrofalnog", koji je juče bio proglašen u Novom Južnom Velsu, gde je temepretaura u Sidneju dostigla rekordnih 43 stepena, javljaju australijski mediji.

Zbog upozorenja na "katastrofalnu" opasnost od požara mnogi strahuju od ponavljanja "crne subote" iz 2009, kada su ogromne temperature i snažan vetar izazvali šumske požare širom države Vitkorija, u kojima je život izgubilo 173, a povređeno 500 ljudi, dok je na hiljade kuća uništeno, navode mediji u Australiji.

Australijska vlada je juče posle podne objavila da će državna vatrogasna služba imati pristup vojnim bazama, gorivu i osoblju u okviru plana federalne vlade kako da odgovori na katastrofu.

Pogledajte još