Portparol URS-a u poslovanju sa državnim institucijama ostvaruje milionske prihode

Stranka G17 plus početkom 2010. godine angažuje agenciju „Stratkom“ za pi-ar usluge, da bi u naredne dve godine agencija sklopila brojne ugovore sa državnim ustanovama kojima rukovodi prvo G17 plus, a potom URS.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da je „Stratkom“ najveći deo prihoda ostvarivao upravo u poslovima sa javnim institucijama i organima vlasti kojima je upravljala pomenuta stranka.

Prema podacima Uprave za trezor, od početka 2011. godine do septembra 2012. godine agencija je prihodovala 17 miliona dinara u poslovima sa državnim organima, a skoro 80 odsto od toga su prihodi od institucija kojima rukovodi URS.

Posle dve i po godine poslovne saradnje, početkom decembra 2012. godine, Selaković i URS učvršćuju odnos i umesto poslovnog partnera on postaje funkcioner i glasogovornik stranke.

Na pitanje BIRN-a da li je u sukobu interesa s obzirom da paralelno sarađuje sa URS-om i državnim institucijama koje vodi ova stranka, Selaković odgovara:

„U trenutku kada je „Stratkom“ dobijao poslove ja sam bio lice koje je imalo ugovorni odnos i ništa više. Tada nisam bio ni na kakvoj političkoj ili javnoj funkciji, već sam samo u ime agencije realizovao poslovni ugovor sa strankom G17 plus. Tvrdim da nema sukoba interesa, već se radi o ugovornom odnosu.“

Selaković dodaje da je odmah po prihvatanju funkcije portparola, dana 10.12. 2012. godine, prekinuo radni odnos u „Stratkomu“ pošto je smatrao da ne bi bilo etički da vodi agenciju i obavlja funkciju portparola koja se direktno povezuje sa tim poslovima. Takođe, Selaković tvrdi da je „Stratkom“ podneo zahtev Agenciji za privredne registre (APR) za njegovo brisanje iz registra kao poslovođe.

Prema saznanjima BIRN-a tokom decembra ni jedan zahtev iz „Stratkoma“ nije stigao na adresu APR-a, tako da se na sajtu privrednog registra Selaković i dalje vodi kao poslovođa.


Stabilan rast

Agenciju je krajem jula 2008. godine osnovala supruga Marka Selakovića, ali pošto je njegovo iskustvo u poslovima odnosa sa javnošću bilo nešto veće nego njeno onda je vrlo brzo on preuzeo većinu poslovnih obaveza.
(old_image)
U Trsteniku posle posete fabrici Prva Petoletka, 04.01.2013. Foto:Facebook

Podaci Uprave za trezor pokazuju da je „Stratkom“ prve dve godine poslovanja ostvarivao skromne prihode od državnih organa. Tako je 2008. godine na račun agencije uplaćeno manje od 300,000 dinara, a naredne godine nešto više od 500,000 dinara.

Rast prihoda poklapa se sa uspostavljanjem saradnje sa G17 plus, pa 2010. godine „Stratkom“ prihoduje 2,8 miliona javnog novca, a 2011. godine najmanje 10,5 miliona (Oko 7,5 miliona su prihodi prikazani u podacima Uprave za trezor i pride tri miliona od Gradskog stambenog iz Beograda koji se ne vide u podacima Uprave).

Selaković poslovne uspehe agencije ne dovodi u vezu sa partnerstvom sa G17 plus i smatra da je rast prihoda prirodan.

„Stratkom nikada nije rastao 800 ili 8000 odsto, nego je uvek imao stabilan rast od 60 do 80 odsto godišnje. Čak su prihodi u 2012. stagnirali u odnosu na 2011. Kada postoji rapidan rast prihoda može se govoriti o firmi koja dobija poslove po političkoj liniji, ali to kod “Stratkoma” nije slučaj“, objašnjava on.


„Ne sedim na dve stolice“

Kako sam Selaković kaže, „Stratkom“ je od prvog dana bio pozicioniran kao agencija koja sarađuje sa javnim sektorom.

Na spisku klijenata agencije nalaze se opštine, javna preduzeća, škole i jedno ministarstvo. Ukupni prihod od državnih organa u periodu od početka 2011. godine do septembra 2012. godine iznosio je 16,9 miliona.

Samo od ustanova kojima je rukovodio URS prihod je iznosio 12,88 miliona dinara. Među njima se izdvaja „Gradsko stambeno“ iz Beograda, koje je sa agencijom sklopilo dva ugovora ukupne vrednosti 6,6 miliona.

(old_image)

Ministarstvo omladine i sporta u prošlom sazivu Vlade vodio je G17 plus, a usluge “Stratkoma” je platilo 3,6 miliona dinara. Nova garnitura nije bila spremna da za BIRN da komnetariše ugovor koji su potpisali njihovi prethodnici, a nezvanično saznajemo da ove godine Ministarstvo neće angažovati pi-ar agencije.

Klijenti „Stratkoma“ su i opštine Senta, Batočina, Pančevo, Rača i Trstenik.

U Trsteniku je „Stratkom“ prvo uspostavio saradnju sa Javnim preduzećem „Trstenik“. Direktor preduzeća i funkcioner URS-a Miroslav Aleksić nakon majskih izbora postao je predsednik opštine. Nekoliko nedelja nakon formiranja opštinske vlasti „Stratkom“ postaje zvanična pi-ar agencija opštine Trstenik.

„Razgovarali smo sa 3 ili 4 firme i potpisali ugovor sa „Stratkomom“ na milion dinara. Nas dvojica se znamo od ranije, mada smo razgovarali i sa drugima,“ kaže za BIRN predsednik opštine Trstenik.

On tvrdi da nije bilo stranačkih uticaja prilikom izbora agencije, već da je odlučila najbolja ponuda na tenderu.

Na pitanje kako bi reagovao u slučaju krizne situacije u opštini Trstenik, sličnoj onoj koja se nedavno desila u Kragujevcu kada je dvoje funkcionera stranke uhapšeno, to jest da li bi nastupio kao pi-ar opštine ili kao portparol URS-a, Selaković je odgovorio:

„Nema dilema, ja nastupam kao funkcioner URS-a. Muka mi je od ljudi koji sede na dve stolice. Ili si u biznisu ili si u politici".

Tekst je deo serijala BIRN-a o vezi političkih stranaka i pi-ar agencija, kao i o potrošnji budžetskih sredstava na marketinške usluge. Do sada su objavljene tri priče (Beograd potrošio milione na reklamu, Beogradski EPP, Nezakoniti pi-ar Gradske čistoće), a uskoro sledi tekst o agenciji koja je ostvarila najveću zaradu u poslovima sa beogradskim javnim preduzećima.

(Skockajte budžet)

Pogledajte još