SAD: Policijska zaštita u školama?

"Vašington post" navodi da bi to bila jedna od mera čiji je cilj da se spreče dalji napadi vatrenim oružjem, nakon masakra u školi u Konektikatu.

Predlog je iznela demokratska senatorka iz Kalifornije Barbara Bokser na sastanku s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Prema njenim rečima, Bajden je pozitivno reagovao na tu ideju.

"Ako školske vlasti procene da je potrebna policijska zaštita, smatram da je važno i da je dobiju", istakla je senatorka u izjavi za "Post".

Bajden će se danas sastati s predstavnicima industrije video igrica, koje se smatraju jednim od "okidača" za tinejdžere koji stvarni svet zamene kompjuterskim i uzmu oružje u ruke.

On je juče održao neuspešan sastanak sa čelnicima Nacionalne asocijacije za oružje (NRA), a o rezultatima svih susreta u utorak će obavestiti predsednika Obamu.

Prema nezvaničnim informacijama, Bajdenov plan za smanjenje oružanog nasilja predviđa zabranu prodaje jurišnog automatskog oružja, iako čelnici NRA tvrde da takav zakonski predlog nema šanse da dobije većinu u Kongresu.

Javnost u SAD je ogorčena nakon prošlomesečnog masakra u školi u Konektikatu u kome je ubijeno 27 ljudi, od kojih dvadesetoro dece, ali su stavovi podeljeni povodom predloga da se uvede zabrana prodaje automatskog oružja.

(Tanjug)

Pogledajte još