U prostorijama BBC-ja i bolnicama čuveni voditelj Džimi Sevil zlostavljao više stotina žena

Nekada najveća zvezda BBC-ja, Džimi Sevil, zlostavljao je uglavnom ženske osobe, koje su u 73 odsto slučajeva bile maloletne. Njegova najstarija žrtva imala je 47, a najmlađa svega osam godina, navodi se u juče objavljenom izveštaju policije.

Ukupno 214 napada, uključujući 34 silovanja, desili su se u prostorijama britanske medijske kuće i u bolnicama u kojima se Sevil bavio humanitarnim radom.

Prvi napad Sevil je počinio 1955. godine u severnom engleskom gradu Mančesteru, a poslednji 2009. godine, stoji u izveštaju, koji je rezultat tromesečne istrage, javio je Rojters. Ukupno 600 osoba obratilo se organima gonjenja povodom 450 slučaja nasilnog ponašanja u vezi sa popularnim voditeljom.

- Sada je jasno da se Sevil skrivao na očigled svih i koristio svoj status slavne ličnosti i humanitarni rad kako bi imao nekontrolisan pristup ugroženim osobama tokom šest decenija - navodi se u izveštaju.

Istraga je pokrenuta pošto su u okviru jednog televizijskog dokumentarca izneti navodi da je Sevil zlostavljao veliki broj dece i žena, a istovremeno se ispituju i krivična dela koja je bivši voditelj navodno počinio zajedno sa drugim licima, kao i prestupi samo drugih lica.

Sevil, koji je umro 2011. godine, bio je izuzetno popularan sedamdesetih i osamdesetih godina kao voditelj muzičke emisije "Top of the Pops" i dečjeg programa "Džimi će to popraviti”.

Jedno vreme profesionalno se bavio rvanjem. Bio je promotor za oko 200 maratona organizovanih u humanitarne svrhe, čime je bolnicama obezbedio desetine miliona funti.

Zbog humanitarnog rada kraljica Elizabeta Druga ga je proglasila za viteza, a slično priznanje dobio je i od pape Jovana Pavla Drugog, koji ga je 1990. proglasio za papskog viteza.

Slučaj Džimija Sevila izazvao je veliku krizu u uglednoj britanskoj medijskoj kući i doveo do ostavke njenog generalnog direktora. Činjenica da se o zlodelima voditelja saznalo tek nedavno, i to posle izveštaja konkurentske televizije ITV, bacila je veliku senku na BBC i pokrenula sumnje da je ugledna medijska kuća namerno zataškavala ovaj slučaj. Sumnje su, u međuvremenu, razvejane ali je ostao utisak da nadležni ljudi u BBC-ju nisu uspeli na pravi način da se izbore sa skandalom u koji ih je uvukao Džimi Sevil.

Izvor: Politika

Pogledajte još