Uhapšeni Britanci koji su švercovali beli luk

Veruje se da su dvojica Britanca ostvarili profit od nekoliko miliona evra, krijumčareći kineski beli luk iz Norveške u Švedsku. U Evropskoj uniji na snazi je carina od 9,6 odsto za strani beli luk.

Beli luk je prebačen u Norvešku, koja nije članica EU i gde ne važi carina na tu namirnicu, a zatim kamionom u susednu Švedsku i ostatak EU, čime je izbegnuto plaćanje dažbina.

Ovo nije prvi slučaj krijumčarenja belog luka. U decembru 2012. čovek iz zapadnog Londona osuđen je na šest godina zatvora zbog krijumčarenja belog luka iz Kine u Veliku Britaniju.

Murugasan Natardžan i njegova pomoćnica Lakšmi Sureš osuđeni su za izbegavanje plaćanja poreza od 2,5 miliona evra. Surešova je osuđena na 12 meseci uslovno i novčanu kaznu od 10.000 funti. Oni su carinicima rekli da transportuju sveži đumbir, a ne beli luk, koji se ne carini.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, Kina proizvodi oko 80 odsto belog luka u svetu i to jeftino. Samo u 2010. u Kini je proizvedeno 18.560.000 tona belog luka.

(Izvor: B92)

Pogledajte još