Počinje Australijan open, Đoković brani trofej

Srbija će ukupno imati sedam predstavnika u singlu, tri u muškoj i četiri u ženskoj konkurenciji, a svi,osim Bojane Jovanovski, na teren će već prvog dana turnira.

Poznavaoci prilika u "belom sportu" jednoglasni su u oceni da je Novak Đoković apsolutni favorit za trijumf u Melburnu, četvrti put u poslednjih šest godina, kao i da će mu u odsustvu povređenog Rafaela Nadala najveća prepreka na tom putu biti Britanac Endi Marej.

Đoković odbranu trofeja počinje rano ujutro po sredneevropskom vremenu protiv Francuza Pola-Anrija Matijea, dok će Mareju na megdanu Holanđanin Robin Hase.

“Marej je prošle godine postao gren slem i olimpijski saampion. On je veliki igrač, mentalno je ojačao i počeo da veruje u svoje sposobnosti, što je ključ uspeha”, izjavio je Đoković, koji je izgubio od Britanca u polufinalu Olimpijskih igara I finalu US opena, ali je slavio na Mastersu u Londonu.

(old_image)

Đokoviću na ruku ide i tradicija s obzirom na to da je na putu do prethodne dve titule u Melburnu savladao Mareja, prošle godine u polufinalu, a pretprošle u finalu.

Srbiju će u muškom singlu predstavljati i Janko Tipsarević, koga na startu čeka izuzetno težak posao protiv domaćeg veterana Lejtona Hjuita, kao i Viktor Troicki, koji se u prvom kolu sastaje sa nezgodnim Čehom Radekom Štepanekom.

Tipsarević u međusobnom skoru gubi sa 3:1 od Hjuita, ali poslednji put sastali su se 2009. godine,a od tada se mnogo promenila njihova pozicija u svetskom tenisu i sve osim pobede Srbina bilo bi veliko iznenađenje. Tipsarević u Melburnu nikada nije otišao dalje od trećeg kola i sada je svakako prava prilika da zabeleži odličan rezultat.

Troicki i Štepanek sastali su se do sada sedam puta, Čeh vodi sa 4:3, ali je srpski teniser slavio u tri od poslednja četira meča i trebalo bi očekivati da u Melburnu "dogura“ bar do trećeg kola, gde mu je projektovani rival, baš kao i na nekoliko prethodnih gren slemova, Đoković.

U ženskoj konkurenciji Srbija će imati četiri aduta – Anu Ivanović, Jelenu Janković, Bojanu Jovanovski i Vesnu Dolonc, koja je do glavnog žreba stigla kroz kvalifikacije.

Najviše se očekuje od Ane Ivanović, finalistkinje iz 2008. godine, čija je rivalka na startu Mađarica Melinda Cink (međusobni skor je 1:1), Jelena Janković čeka Šveđanku Johanu Larson (nisu igrale do sada), Bojana Jovanovski se sastaje sa Toro Flor iz Španije (pobedila u jedinom međusobnom duelu) , dok se Doloncova sastaje sa domaćom teniserkom Olivijom Rogovskom (nisu igrale do sada).

Zanimljivo, ukoliko sve bude po planu, već u trećem kolu mogli bismo da gledamo srpski derbi između Ivanovićeve i Jankovićeve.

Ukupan nagradni fond Australijan open iznosi 31,4 miliona australijaskih dolara, a šampioni u singlu inkasiraće rekordnih 2,4 miliona.

(Tanjug)

Pogledajte još