Čačak: Predsednica UO "Komunalca" svom preduzeću 12 godina ne plaća iznošenje smeća

Penzionerka Gordana Petrović, koja je na predlog Srpske napredne stranke postavljena na mesto predsednika UO JKP "Komunalac" u Čačku, za usluge iznošenja smeća firmi kojom sada upravlja duguje 24.160 dinara, što je desetostruko više od prosečnog duga koji građani imaju prema tom preduzeću.

Ni kada je postavljena na novu funkciju ona nije platila ovaj iznos, već je tražila otpis dugovanja, zahtevajući uz to da joj "Komunalac" plati i račun za fiksni telefon. To što usluge iznošenja i deponovanja smeća ne plaća već 12 godina, vladajućoj SNS nije predstavljalo nikakvu smetnju da Gordanu Petrović postavi na rukovodeće mesto jednog od najznačajnijih gradskih javnih preduzeća.

Direktor "Komunalca“ Dragan Luković potvrdio je da dug Petrovićeve iznosi 24.164 dinara, istakavši da je ona na čelo UO postavljena pre nego što je on u decembru postavljen na direktorsku funkciju.

- Ako 12 godina "Komunalcu" ne plaćate uslugu od 200 dinara mesečno i onda dođete na čelo upravnog odbora u tom preduzeću, kakva se poruka šalje ostalim potrošačima. Smatram da predsednica UO treba da pomogne firmi, a ne da preduzeće zbog njenog duga dobije negativni publicitet. Po mom mišljenju, ona ne bi smela da bude ni član, a kamoli predsednik UO - navodi Luković i naglašava da prosečan dug koja domaćinstva imaju prema JP "Komunalac“ iznose oko 2.500 dinara.

On dodaje da je zaposlene u firmi posebno iritiralo to što je Gordana Petrović odbila da plati svoj dug, tražeći da se on otpiše.

- Zakonom o obligacionim odnosima izričito je naglašeno da potraživanja za isporučene komunalne usluge domaćinstvima zastarevaju u roku od godinu dana. Iz ovog jasno proizilazi da je moj navodni dug, koji je prikazan po računu, uveliko zastareo - navodi se u dopisu koji je poslala Petrovićeva.

U čačanskom SNS kažu da nisu bili upoznati s dugovanjima svoje kandidatkinje i da će pokrenuti inicijativu za njenu smenu.
- To što je Gordana Petrović uradila je neoprostivo i prevršilo je svaku meru. Smatramo da je moralan čin da predsednica podnese ostavku, a ako to ne učini, mi ćemo pokrenuti proceduru za smenu - kaže lokalna funkcionerka SNS Mirjana Đoković.

Ona ističe da je priča o njoj lansirana jer je tražila da u preduzeće uđu inspektori za privredni kriminal.

- Javno sam rekla da u firmi nedostaje 260 litara nafte, kao i silne kondor trake. Smetam im i zato na sve načine hoće da me smene - izjavila je Petrovićeva, u isto vreme priznajući svoja dugovanja.

Dragan Luković, međutim, kaže da nije sporan samo dug za komunalije Petrovićeve, već i njeno ponašanje po drugim pitanjima.

- I pored toga što je dobila službeni mobilni telefon, gospođa Petrović je tražila da joj preduzeće izmiri račun za fiksni telefon, i to za mesec oktobar, kada još nije bila postavljena na novu funkciju. Ja to ne mogu drugačije da razumem nego kao bahatost - ističe on.

Izvor: Vladimir Nikitović za "Blic"

Pogledajte još