Institut za tržišna istraživanja: Srbija živi grčku krizu nižeg intenziteta! Kako izbeći potpuni kolaps?

- Sa postojećim stanjem u našoj privredi i neiskorišćenim resursima ne možemo dalje doći, nego do grčke krize punog kapaciteta. Sada živimo u grčkoj krizi nižeg inteziteta - ocenio je Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, ali i dodao da postoji još malo vremena i prostora da se izbegne grčka kriza punog kapaciteta.

Da bi se izbegao grčki scenario, potrebna je odlučnost i jasna usmerenost na ostvarenje nacionalnih interesa, uz promovisanje ekonomije i etike rada, a distanciranje od takozvane "kazine ekonomije" i zaduživanja nemenjenog potrošnji, rekao je on na konferenciji za novinare tog instituta.

Posredstvom ekonomije i etike rada, uz veću odgovornost prema trošenju novca, sprovođenje reformi u javnom sektoru i popravljanje uslova za privlačenje investicija, stićićemo do odumiranja partkoratske države i formiranja stvarne demokratske, zasnovane na jakim institucijama koje će biti u službi građana, a ne pojedinačnih i partijskih interesa, ocenio je Đogović.

On je ukazao da je u prethodnom periodu, zbog izmirenja budžetskih i obaveza prema inostranim kreditorima, bilo neophodno da ulazimo u nove kreditne aranžmane, jer bi zemlja usuprotnom bankrotirala, ali je naglasio da je neophodno preokrenuti taj trend zaduživanja, za šta treba određeno vreme.

Kreatori ekonomske politike u Srbiji moraju da nalaze nove puteve da bismo uspešno izmirivali svoje finansijske obaveze u budućnosti, jer će novo zaduživanje uz postojeći poslovni ambijent dovesti srpsku ekonomiju do, kako je ocenio, potpunog kolapsa.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još