Premijer Hrvatske sutra u Beogradu: Dačić spreman za "resetovanje odnosa"

Prema trenutno dostupnim informacijama, tokom prve zvanične posete Srbiji, premijer Hrvatske Zoran Milanović će razgovarati sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, posle čega su predviđene izjave za medije. Još nije poznat pun sastav hrvatske delegacije, a u njoj najverovatnije neće biti šefica diplomatije Vesna Pusić, koja je u Briselu, prenosi "B92"

Srpski premijer Dačić je prošle nedelje izjavio da je spreman za sastanak sa Milanovićem i da se zalaže za "resetovanje odnosa sa Hrvatskom", jer nije dobro da komunikacija ne bude na najvišem nivou.

- Srbija želi da bude promoter dobre saradnje i odnosa sa svim državama u našem okruženju. Moramo da budemo svesni da se ne možemo oko svega slagati, ali moramo tražiti tačke koje će nas vući napred. To znači da mi ne moramo da ispoljavamo bilo kakvu ljubav, ali da politička saradnja i politički odnosi između Srbije i Hrvatske moraju da postoje - rekao je Dačić istakavši da je svestan da su odnosi dve zemlje "zahladneli", ali da bi sastanak sa Milanovićem poslužio da se ne dozvoli da odnosi dve države uđu u još lošiju fazu iz koje bi teško moglo da bude tako brzo povratka.

Analitičari su bili jedinstveni u stavu da je izvesniji sastanak Dačić-Milanović, nego Nikolić-Josipović.

O susretu Dačića i Milanovića se često govorilo i u Hrvatskoj u poslednjih dvadesetak dana, a Pusićeva je na Božićnom prijemu Srpskog nacionalnog veća potvrdila da su pripreme za sastanak u toku. Hrvatski mediji su tada tvrdili da će prvi sastanak dvojice premijera biti održan na neutralnom terenu

Hrvatska ministarka, koja je nešto kasnije u Dablinu imala i prvi "posthaški susret" sa srpskim zvaničnicima, tada je izjavila da teme prvog susreta tek treba dogovoriti, ali da su glavne vezane za probleme iz ratne prošlosti, trgovinu i budućnost u EU, piše "B92".

Pogledajte još