Atina: Pucnjava ispred sedišta Nove demokratije

Portparol grčke vlade izrazio je zabrinutost zbog eskalacije političkog nasilja i ocenio da je pucnjava bila deo napora da se teroriše grčko društvo, koje prolazi kroz najgoru finansijsku krizu u poslednje dve generacije, uz drastični pad životnog standarda i rekordni porast nezaposlenosti, navodi AP.

Dva napadača dovezla su se noćas oko 2.30 sati ispred kancelarija Nove demokratije u centru Atine, parkirali u blizini i izašli iz automobila. Pošto ih je primetilo obezbeđenje, otvorili su vatru, vratili se u kola i odvezli, prenela je agencija AFP.

Jedan metak završio je u kancelariji premijera Antonisa Samarasa na trećem spratu zgrade, ostali na krovu, a prema navodima fotoreportera AFP-a jedan prozor, na bočnoj strani zgrade, je probijen.

Policija je blokirala područje gde je ispaljeno najmanje devet metaka iz automatske puške "kalašnjikov" na zgradu vladajuće partije u prometnoj prestoničkoj aveniji Singru, južno od centra. Pronađeno je devet čaura na licu mesta. Istražitelji veruju da je u napadu korisćen ukradeni automobil pošto je kasnije pronađen jedan spaljen u susednom okrugu Palaio Faliro.

AFP navodi, pozivajući se na izvor iz policije, da "kalašnjikove" koriste tri grupe, među kojima su najpoznatiji krajnji levičari "Revolucionarna borba" od ranije poznata po napadu na ambasadu SAD 2007. godine.

(Beta)

Pogledajte još