Kacin: Rezolucija je korak napred u odnosu Beograda i Prištine

"Najvažnije, ovom rezolucijom se dijalog Beograda sa vlastima u Prištini ozakonjuje i institucionalizuje", navodi Kacin u saopštenju i ocenjuje da tim dokumentom "dijalog ne zavisi više od ad hok političke volje, već je ustanovljen kao trajni princip".

"Smatram da je to odluka od velike važnosti i proizvod je konstruktivnog i odgovornog pristupa vladajuće koalicije i Vlade Srbije na čelu sa Ivicom Dačićem koji vodi dijalog na najvišem političkom nivou",
naveo je Kacin.

"Ključ za shvatanje Rezolucije, naravno, leži u njenoj budućoj interpretaciji od strane Vlade Srbije. Ona će predstavljati veliki korak napred u odnosima Beograda i Prištine, ukoliko napori Beograda zaista budu usmereni pre svega ka obezbeđivanju punih prava srpske manjinske zajednice na Kosovu", naveo je Kacin u saopštenju.

Prema njegovim rečima, dokument je ilustracija političkog razmišljanja na početku 2013. godine, a "nastavak dijaloga doneće nova saznanja i shvatanje situacije i mogućnost promene stavova u vezi s nekim pitanjima".

Prema njegovim rečima Rezolucija Narodne Skupštine Srbije o principima za dijalog sa Prištinom stavlja pitanje napretka odnosa Srbije i Kosova u kontekst evropskih integracija koje se jasno definišu kao interes svih građana, i Srbije i Kosova.

"Na kraju, rezolucijom se vlasti u Beogradu obavezuju na konsultacije sa celokupnom srpskom zajednicom na Kosovu, i njenim delom koji živi južno od reke Ibar, što je takođe važan novi i pozitivan element. Srbi južno od Ibra su predugo bili zanemareni i diskrimisani od strane Beograda", navodi Kacin.

Kacin je, takođe, ohrabrio srpsku vladu i premijera Dačića da nastave dijalog i punu primenu do sada postignutih sporazuma, navodi se saopštenju.

(Tanjug)

Pogledajte još