Saradnja sa Emiratima doneće nam veći izvoz i bolji standard

Od novih aranžmana očekuje se višestruko povećanje izvoza i plasman srpskih poljoprivrednih proizvoda na inostrana tržišta, poboljšanje standarda poljoprivrednika, što će, kako je istaklo Ministarstvo finansija i privrede, uticati na ubrzanje privrednog rasta i bitno popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa Srbije.

Vodeća agro-industrijska kompanija (UAE) Al Dahra će u osam poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji investirati oko 200 miliona evra - 100 miliona je namenjeno izgradnji sistema za navodnavanje na površini od oko 14.000 hektara i nabavku savremene opreme, a preostalih 100 za sticanje 80 odsto učešća u zajedničkim preduzećima u kojima će država zadržati 20 odsto vlasništva. Predviđena je i gradnja fabrika hrane.

Ova kompanija će pored podizanja kapaciteta u poljopirvrednim kombinatima uposliti i domaće poljoprivrednike kao kooperante, jer namerava da viškove proizvoda plasira na inostrana tržišta, koristeći trgovačku mrežu koju ima u velikom broju zemalja.

Istovremeno, kompanija iz UAE će investirati i u izgradnju logističkih centara za izvoz poljoprivrednih proizvoda, pre svega u izgradnju potpuno novih lučkih kapaciteta u Pančevu.

Ministar finansija UAE Obeid Humaid Al Tayer i srpski ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisali su u nedelju i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i UAE.

Dinkić i generalni direktor Razvojnog fonda Abu Dabija Muhamed Saif Al Suvaid, postigli su načelan dogovor da Srbija od ovog Fonda dobije značajna dodatna sredstva za modernizaciju postojeće i izgradnju nove infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji.

Deo novca iz ovog Fonda će se koristiti i za dugoročne povoljne kredite srpskim poljoprivrednicima za kupovinu nove agro-tehničke opreme, a pre svega individualnih sistema za navodnjavanje radi povećanja proizvodnje i prinosa u ratarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

Ne treba posebno naglašavati od kakvog će značaja za razvoj Srbije biti uvođenje modernih sistema za navodnjavanje, imajući u vidu nezapamćenu sušu koja je zadesila našu zemlju prošle godine i klimatske promene koje donose vrela leta ili obilne padavine, što nameće sve veću potrebu za efikasnim sistemima za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Saradnja sa UAE će imati i širi značaj koji će se, pored privredne saradnje, ogledati i u obezbeđenju stabilnosti u proizvodnji hrane u neizvesnim klimatskim uslovima koji se predviđaju u budućnosti.

Delegacija Razvojnog fonda Abu Dabija u narednim nedeljama posetiće Beograd, gde će nastaviti razgovori o detaljima ovog sporazuma.

Preliminarnim, ali veoma uspešnim razgovorima sa menadžmentom kompanije ''Mubadala", jedne od najvećih investicionih kompanija u Golfskom zalivu sa izuzetno jakim prisustvom na svetskom tržištu informacionih tehnologija, dogovoreno je da ekspertski tim ove kompanije detaljno analizira mogućnost izgradnje fabrike poluprovodnika (čipova) u Srbiji.

I ta fabrika bi se gradila primenom najsavremenije visoke tehnologije, a bilo bi uposleno oko 1000 vrhunskih domaćih inženjera, što bi podrazumevalo i intenzivnu saradnju sa našim fakultetima iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka.

Kompanija "Mubadala" je vlasnik tri fabrike poluprovodnika u SAD, Singapuru i Nemačkoj u kojima je tokom 2012. godine ostvarila prihod od 4,6 milijardi dolara.

Srpska vlada je spremna da pruži punu podršku realizaciji ovog projekta, jer se, kako je ocenjeno, radi o ulaganjima u informacione tehnologije, što je jedan od prioriteta u razvojnim planovima vlade, a ujedno bi ovo bila ubedljivo najvrednija investicija ikada realizovana na tlu Srbije. Procenjena vrednost ove investicije je oko 4 milijarde dolara.

Princ prestolonaslednik UAE šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan boravio je prošle sedmice u trodnevnoj poseti Srbiji i sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarao je o mogućnostima unapređenja i razvoja bilateralnih odnosa Srbije i UAE.

Sa šeikom UAE razgovarali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik vlade Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, potpredsednici vlade Jovan Krkobabić i Rasim Ljaljić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Premijer Dačić je, najavljujući potpisivanje krovnog sporazuma o strateškoj saradnji dve zemlje, nagovestio da je bilo reči o Jat-tehnici, poljopriverdi, vojnoj industriji, energetici, IT sektoru i drugim projektima.

Premijer je istakao da će sporazum o strateškoj saradnji sa UAE biti kapitalna stvar za našu zemlju i "vezivno tkivo" za razbijanje predrasuda iz prethodnih nekoliko decenija da Srbija ima nešto protiv saradnje sa islamskim i arapskim zemljama.
"To je naša razvojna šansa ali i politička jer Srbija mora da gradi tu i svoju političku poziciju", rekao je Dačić dodajući da postoje zemlje u kojima je "Tito i dalje čarobna reč" i da i zbog toga treba da obnovimo te veze.

Dosadašnja spoljnotrgovinska razmena Srbije i UAE vrlo je skromna i za devet meseci 2012. godine bila je oko 23,43 miliona dolara, pri čemu je naša zemlja imala suficit od 8,8 miliona, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

(Tanjug)

Pogledajte još