Ljajić: Neće biti poskupljenja hrane u 2013.

Pored toga ministar Ljajić kaže da očekuje i dolazak stranih trgovinskih lanaca pre svih Lidla.

Ministar trgovine kaže da je ukidanje uredbe koja je određivala marže bila nužna odluka s obzirom da su postojale ozbiljen zamerke od Evropske komisije.

"Ne očekujem da će doći do drastičnog poskupljenja hrane posle ukidanje uredbe, jer je kupovna moć mala i smatram da bi poskupljenje svakako dalje uticalo na pad prometa",
kaže Ljajić.

Kojim sredstvima država sada može da utiče na formiranje cena?

Cene se slobodno formiraju. Uloga države je da da obezbedi tržišnu utakmicu i konkurenciju. Do sada nismo uspeli da to obezbedimo.

Najbolji lek je dolazak stranih trgovaca šta će se učiniti po tom pitanju?

Očekujem da će Lidl da otvori svoje radnje tokom iduće godine. S obzirom da oni ne otvaraju jedu po jednu radnju nego petnest trenutno je u procesu obezbeđivanje zemljišta. Oni su otkupili šest lokacija i u procesu je još devet.

Promet je palo za 30 odsto od 2008. godine. Trgovci traže sastanak sa vama, da li ćeti im izaći u susret?

Država može da skrati procedure za uvoz. Jer trgovinski lanci nisu samo tu da bi činili konkurenciju već i da naši proizvođači mogu preko njih da plasiraju svoje proizvode u inostranstvo.

A kako povećati izvoz i na kojim tržištima?

Činjenica da mi više od polovine spoljnotrgovinskog odnosa imamo sa EU, preko 30 odsto sa CEFTA zemljama. Moramo da tražimo nova tržišta, tamo gde smo nekada bili prisutni kao što je Libija i Saudijska Arabija.

(B92)

Pogledajte još