Kad stranci izluđuju naše hotelijere: Izvoljevaju, piju po hodnicima, kuvaju po sobama

Beluga kavijar, "kristal" šampanjac, srebrni escajg, ekološke sijalice i masaža u sobi samo su neki od zahteva koje su naši hotelijeri dobijali od svojih gostiju. Ipak, najveći broj zahteva odnosi se na pastu i četkicu za zube, žilete za brijanje i piće.

Zahtev gosta jednog luksuznog beogradskog restorana da mu se u sobu donese banana zvuči uobičajeno, međutim, on je konobaru vratio voćku jer veličina nije odgovarala! Nešto kasnije je dobio bananu koja je odgovarala njegovim željama, da bi ujutru sobarica primetila da je nije pojeo...

"Sećam se izvesnog Danca koji je previše popio pa je povraćao po čitavoj sobi. Pošto je uništio i svoju košulju koja mu je bila potrebna za sutrašnji sastanak, iste večeri sam morala da je operem, osušim i ispeglam. Kad sam je vratila čistu i mirisnu, on je poludeo tvrdeći da je njegova košulja bila bela, a ne svetloplava! Sutradan je priznao da je pogrešio i odužio mi se tako što je napisao 'Thank You' i na papirić stavio kockicu čokolade i nekoliko žutih dinara",
kaže za "Novosti" sobarica jednog novobeogradskog hotela.

Kako ističe, najzahtevniji su gosti iz skandinavskih zemalja a nisu bolji ni gosti iz azijskih zemalja, jer vole svoju nacionalnu hranu. Pošto je u Beogradu teže naći pravu indijsku hranu, biznismeni iz ove zemlje su sa sobom doneli plin i šerpice, pa su u sobi kuvali knedle i pekli krilca sa svojim začinima.

Za najekstremnije goste važe slovenački turisti, o čijem ponašanju svedoči bogata video arhiva koju čuvaju direktori hotela. Oni vole da piju po sobama i hodnicima, a često ne stignu ni do - toaleta. Ipak, uvek imaju u vidu da je piće iz mini-bara skupo, pa alkohol krijumčare iz prodavnica, umesto da ga poruče.

I sami direktori hotela znaju koliko gosti mogu da budu teški.

"Najčudniji zahtevi stižu u špicu sezone u hotelu 'Grand' i to uglavnom u vezi sa hranom i pićem",
kaže za "Novosti" Nikola Avram, generalni direktor "MK Mauntin Rizorta".

"Mi služimo 'od ptice mleko', ali se uvek nađe neko ko traži retku vrstu voća, poput 'srednje zrelog manga'. Traže i 'beluga' kavijar i 'kristal' šampanjac, koje nemamo u svakodnevnoj ponudi. Ali, odmah nabavimo, pa to i dobiju."

U starom "Metropolu" bilo je dosta slavnih gostiju, od svetskih diva do predsednika, a za većinu je važilo mišljenje da su "potpuno normalni", jer nisu imali nikakve specijalne zahteve. Međutim, političari i menadžeri iz zapadnih zemalja poslednjih godina izmišljaju sve i svašta, jer je, recimo, jedan tražio da u sobi ima "ekološku" sijalicu da bi je na odlasku - ukrao.

U "Metropolu" takođe kažu da su pre renoviranja uglavnom imali zahteve koji su se odnosili na hemijsko čišćenje odeće i poručivanje hrane u sobi. Ipak, pamte neprijatan događaj sa jednim gostom koji je uporno zahtevao da jede u sobi, srebrnim escajgom, a ne u restoranu. Pošto je redovan gost koji je svaki put odsedao nedelju dana, želja mu je ispunjavana.

Međutim, sobarica je primetila da svaki put ostaju samo prljavi tanjiri, ali ne i escajg. Uz dozvolu tadašnjeg direktora, pretresli su mu kofer i pronašli - komplet escajga za šest osoba, pišu "Novosti".

(Večernje novosti)

Pogledajte još