Izvodi i uverenja dobijaće se u bilo kojoj opštini, bez čekanja, do kraja ove godine

Dosad se već spojilo više od 110 lokalnih samouprava. Kada ceo proces bude završen, građani će na bilo kom opštinskom šalteru u zemlji moći da dobiju izvode iz matičnih knjiga, kao i uverenja o državljanstvu.

Prema poslednjim podacima, u Centralnom sistemu za vođenje elektronskih matičnih knjiga nalazi se preko 10,5 miliona upisa. U Ministarstvu pravde, državne uprave i lokalne samouprave, navode da su gradovi i opštine dužni da sve matične knjige prevedu u elektronski oblik i da ih sve dostave Ministarstvu kako bi se formirala jedinstvena baza podataka.

Osim vremena i živaca građana, koji su do skoro po svaki papir morali da putuju u rodno mesto, odnosno tamo gde su upisani, novi registar donosi i velike uštede. U Srbiji se izda oko četiri miliona krštenica godišnje, što košta čak 12 miliona evra. A, računajući i druge izvode i uverenja, na koja se stavlja državni pečat, papirologija odnese čak milijardu evra svake godine.

Novi način rada, ipak, neće potpuno oterati građane od šaltera. Jednom preuzet izvod iz matične knjige rođenih trajaće dok se ne promeni neka od stavki, dok je uverenje o državljanstvu oročeno.

"Izvod iz knjige rođenih se vodi kao trajan, ali će morati da se vadi novi ukoliko neko, na primer, promeni prezime. S druge strane, potvrda o državljanstvu važi šest meseci", objašnjava Gordana Zorić, matičar u beogradskoj opštini Stari grad.

Stvaranje elektronske baze podataka, kako navode "Novosti", nije značajnije oštetilo lokalne kase, jer je najveći deo iznosa i dosad odlazio u republičku. A plaća se 360 dinara za izvod iz matične knjige, dok se za državljanstvo izdvaja 630 dinara.

"Prihod većine gradova od ove vrsti taksi bio je zanemarljiv. ”Rupu” u budžetu najviše će osetiti opštine koje imaju velika porodilišta na svojoj teritoriji i koje su godišnje izdavale veliki broj dokumenata, na primer Savski venac", objašnjava Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština i prvi čovek Paraćina.

U Nacionaloj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kažu da je uvođenje elektronske administracije jedna od preporuka EU.

"Centralni registar matičnih knjiga doneće olakšanje građanima. Veliki korak u tom smeru bila je nedavna promena zakona, kojim je ukinut veliki broj procedura. Građani su, poput kurira, uverenja i izvode nosili od jednog do drugog državnog organa", kaže Jelena Bojović iz NALED-a.

Plate i porezi u registru
Ove godine trebalo bi da startuje i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja. Ta jedinstvena baza sadržaće sve podatke o poslodavcima, zaposlenima, uplati poreza, doprinosa, zarada... Sada su ti podaci rasuti na čak tri adrese, a zaposleni ili poslodaci dužni su da ih dostave popunjavajući čak šest istih obrazaca.

Pogledajte još