U kojim privatnim apotekama se mogu podizati lekovi na recept

Ugovore sa RFZO potpisali su privatna apotekarska usrtanova "Ivančić i sinovi", koja u svom sastavu ima šest apoteka u Beogradu, zatim "Apoteka 101 Pharm", koja ima tri apoteke u Beogradu, jednu u Kikindi i jednu u Kladovu i "Lipo lek" koji u svom sastavu imaju četiri apoteke u Beogradu.

"Konačno i privatni sektor je uključen u sistem zdravstvene zaštite. Pacijenti već za nekoliko dana mogu podizati lekove na recept i u ovim privatnim apotekama sa kojima smo potpisali ugovor. Ovim su na dobitku svi, osiguranici jer će lakše dolaziti do leka, privatnici jer sada u punom obimu mogu da rade ono za šta su se pripremali i zdravstveni sistem jer će postupak nabavke biti na zdravim nogama", rekao je Vuksanović nakon potpisivanja ugovora.

On je dodao da su za potpisivanje ugovora zainteresiovane i privatne apoteke u unutrašnjosti i da će ugovori sa njima biti potpisivani u filijalama Fonda kojima teritorijalno pripadaju.

Direktorka Apotekarske ustanove "Ivančić i sinovi" dr Nada Milovanović- Ivančić izjavila je da je ovo veoma važan korak i da su dugo čekali na izjednačavanje privatnog i državnog sektora.
"Ovo je velika novina za nas i želimo da što pre implementiramo sve što je neophodno. Molimo i pacijente da budu malo strpljivi, jer će nam trebati nedelju dana da se uhodamo", navela je ona.

Direktor "Apoteka 101 Pharm" Zoran Simić zahvalio se Ministarstvu zdravlja, a posebno RFZO koji je, kako kaže, maksimalno pojednostavilo proceduru potpisivanja ugovora, tako da je sve završeno za tri dana. Privatni apotekari kažu da ih ne plaši što je rok za naplatu leka do 150 dana i dodaju da imaju potvrdu od veledrogerija da će ih podržati.
"Dobili smo obećanje, doduše usmeno, od veledrogerija da će nas ispratiti, tako da će finansijski teret biti na veledrogerijama", istakao je direktor "Lipo leka" Miodrag Milanović.

Odlukom Ministarstva zdravlja ugovore sa RFZO mogu da potpišu sve privatne apoterke koje imaju dozvolu za rad Ministarstva zdravlja, a uslovi za sklapanje ugovora su isti kao i za državne apoteke.

Osnovni uslovi za potpisivanje ugovora su da rok za plaćanje bude do 150 dana, da apoteka u svakoj smeni ima po jednog farmaceuta, i da apoteke budu umrežene kako bi se pratio tok recepta.

(Tanjug)

Pogledajte još