Dačić o "crnim listama": Tužilaštvo mora da reaguje na govor mržnje!

- Niko u Srbiji ne sme na taj način da pravi mete od medija, pripadnika civilnog sektora ili bilo kog pojedinca - kaže premijer Srbije Ivica Dačić.

Aktivisti SNP “Naši” i juče su sprovodili akciju lepljenja plakata sa spiskovima “antisrpskih medija i nevladinih organizacija”, za koje tvrde da su finansirani od zapadnih obaveštajnih službi, a Beograd je osvanuo sa plakatima na kojima se vlast poziva da posle vlasnika “Delte” Miroslava Miškovića uhapsi gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i lidera LDP Čedomira Jovanovića.

(old_image)

Osim u prestonici, isto je učinjeno u Aranđelovcu, Novom Sadu, gradovima u centralnoj Srbiji, kao i na severu Kosova.

U Republičkom javnom tužilaštvu za “Blic” kažu da prate sva dešavanja u javnosti i da se ceo slučaj već proverava.

- I ovog puta ćemo postupati u skladu sa Ustavom i zakonima ove države. Za sve za koje se nakon prethodnih provera dokaže da su učinili krivično delo odgovaraće u skladu sa zakonima - tvrde u tužilaštvu.

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da ceo slučaj ne može da se završi na plakatima.

(old_image)

Spaljena zastava Vojvodine
Pripadnici ultradesničarskog pokreta SNP „Naši” zapalili su u nedelju uveče zastavu Vojvodine ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine i okačili je na ulazna vrata. Ovim gestom SNP „Naši” su se transparentno pohvalili dopisima medijima, uz prigodan dopis. - Ovom akcijom želeli smo da pokažemo da ćemo nastaviti kampanju protiv autonomaša. Ostatke zastave poznatije kao „Čankova krpa” okačili smo kao novogodišnju čestitku - saopšteno je iz ovog pokreta.

- Tužilaštvo mora konačno da odreaguje i da proveri da li je neko špijun, kako to tvrde u organizaciji “Naši”, ili nije. Ako ustanovi da je reč o lažnim optužbama, onda “Naši” treba da snose konsekvence, jer time uznemiravaju i grubo vređaju javnost. Sa druge strane, autori plakata i spiskova nepodobnih, ako imaju već dokaze da je neko strani agent i plaćenik, treba da ih predaju tužilaštvu - navodi Janković.

Liberalno demokratska partija zatražila je da dražava hitno reaguje na pretnje koje je SNP “Naši” uputio medijima, civilnom sektoru i svima koji se bore protiv nasilja u društvu, objavljivanjem plakata sa spiskom “antisrpskih medija i nevladinih organizacija finansiranih od zapanih obaveštajnih službi”.

- Srbija je ponovo postala zemlja u kojoj se žigoše svako ko drugačije razmišlja, politički protivnici proglašavaju za izdajnike i kriminalce, poziva na obračun sa njima tako što se njihove slike lepe kao poternice na svakom ćošku naših gradova”, navodi se u saopštenju ove stranke.

(Izvor:Blic)

Pogledajte još