Lideri Albanaca s juga Srbije sutra kod Tačija

Na susret sa Tačijem u Prištinu će doći predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, poslanik Skupštine Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi, predsednik Demokratskog narodnog pokreta i bivši politički rukovodilac OVPMB Jonuz Musliu, predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi i drugi.

Prema istom izvoru, razlog dolaska je razgovor o situaciju u Preševu nakon poruke srpskih vlasti da će ukloniti spomenik bivšim pripadnicima OVPMB.

Tu organizaciju Beograd smatra terorističkom i traži da se skloni spomenik podignut u novembru u centru Preševa, kod zgrade opštine.

Premijer Ivica Dačić je izjavio da je Ministarstvo pravde Srbije poslalo zahtev lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik borcima OVPBM.

Bivši politički predstavnik OVK Adem Demaći izjavio je ranije danas da Albanci iz Preševske doline treba da pokažu da su spremni za rat i da ostave po strani sve nesporazume.

Albanska nacionalna armija objavila je u međuvremenu "ubrzanu mobilizaciju“ zbog "srpske pretnje da će odvojiti deo Kosova i pretnji za nasilno uklanjanje spomenika u Preševu“.

(Beta)

Pogledajte još