Korisnici Fejsbuka imaju veći ego i manjak samokontrole

Samo pet minuta provedenih na Fejsbuku dovodi do impulsivnog ponašanja, pokazala su istraživanja.

Dr Endru Stiven, sa Univerziteta u Pitsburgu i dr Kit Vilkoks sa Univerziteta Kolumbija iz Njujorka sproveli su istraživanje na više od 1000 korisnika Fejsbuka i po prvi put se pokazalo da Fejsbuk i druge društvene mreže vode ka gubitku kontrole.

Oni su ustanovili da ljudima koji čak i na kratko komuniciraju preko Fejsbuka sa više prijatelja sa kojima imaju “jake veze” skače samopouzdanje, a time je njihova samokontrola smanjena što rezultira različitim ponašanjima.

Dobrovoljcima koji su učestvovali u istraživanju ponuđeno je da biraju između pregledavanja Fejsbuka ili čitanja sadržaja na sajtu CNN ili TMZ.

Nakon toga im je ponuđeno da biraju između zdrave hrane i čokoladnog keksa i pokazalo se da oni koji su bili na društvenim mrežama pre biraju nezdravu hranu, odnosno čokoladni keks.

U drugom testu dobrovoljci su trebali da reše anagrame nakon korišćenja interneta i pokazalo se da oni korisnici koji su bili na društvenim mrežama češće gube koncentraciju i odustaju od rešavanja anagram i slagalica.

Istraživanje je takođe pokazalo da osobe koje više koriste društvene mreže imaju veći indeks telesne masnoće (BMI), povećanu želju za prekomernim jelom, lošije stanje na kreditnom birou, kao i veća dugovanja na kreditnim karticama.

Pogledajte još