Albanci: Spomenik u Preševu neće biti ni pomeren ni srušen, legalizovaćemo ga

Musliu, član Koalicije Albanaca preševske doline koja ima jedno poslaničko mesto u Skupštini Srbije, izjavio je za agenciju Beta da je na sastanku albanskih lidera dogovoreno da "nema pomeranja spomenika poginulim pripadnicima OVPBM" i da će "danas biti sednica Skupštine Opštine Preševo koja će spomenik legalizovati".

- Na sastanku u Preševu razmotrili smo i nalog inspekcije Ministarstva pravde koji je stigao u opštinu Preševo da spomenik OVPBM bude uklonjen, na šta imamo pravo žalbe. Opštine u Srbiji imaju zakonsko pravo da legalizuju spomenike na svojoj teritoriji i to će danas učiniti odbornici SO Preševo - kazao je Musliu.

Sastanku u opštini prisustvuju predsednik Parije za demokratskeo delovanje Riza Halimi, predsednik opštine Preševo i Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, Demokrtatske unije doline Skender Destani, Demokratska unija Albanaca Rahmi Zuljfiju i Demokratske partije Nagip Arifi.

Sastanku prisustvuje i načelnik opštinske uprave Muhamed Abdulahu.

Predlog da se spomenik premesti u dvorište džamije

U međuvremenu, mediji prenose da će predstavnici lokalne samouprave u Preševu predložiti da se spomenik OVPBM pomeri 50 metara dalje, u dvorište obližnje džamije.

U ponoć je istekao rok koji je dat lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik.

Ministarstvo pravde saopštilo je sinoć da će ukoliko spomenik ne bude do tada uklonjen, Upravna inspekcija Ministarstva podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave Preševa.

- Po isteku tog zakonskog roka, postupiće se po rešenju i biće uklonjeno spomen obeležje, pa i uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove, ukoliko to bude potrebno - istakao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

U Preševu je danas mirno, mada je sinoćna vest o tome da je isteklo vreme u kome je lokalna samouprava trebalo da interveniše, unela uznemirenost medju žitelje, a u medjuvremenu je u Preševo stiglo i desetak novinarskih ekipa, izmedju ostalih, Rojtersa, Frans presa i Al džazire.

Beta, Tanjug

Pogledajte još