Otac Arona Švarca: Vlada SAD je ubila mog sina

Švarc (26), jedan od kreatora Reddita i RSS-a i veliki borac za slobodu na internetu, pronađen je u petak obešen u svom stanu u Njujorku, a policijski izvori su naveli da je u pitanju samoubistvo.

Mediji su ubrzo objavili da je Švarc patio od depresije, a u aprilu je trebalo da počne suđenje zbog krađe i distribucije podataka i akademskih članaka sa univerzitetskog servisa JSTOR, preko mreže prestižnog američkog MIT-a. Pretila mu je kazna od deset godina zatvora.

"Aron nije izvršio samoubistvo, n
jega je ubila vlada. Neko ko je učinio svet boljim, gurnut je u smrt od strane vlasti, a MIT je izdao sve svoje osnovne principe. Pokušali smo da od njih dobijemo samo saosećanje, ali su očigledno njima bitnije druge stvari", rekao je Robert Švarc na sahrani svog sina u predgrađu Čikaga.

On je naveo da su vlasti "progonile njegovog sina kao psi" i da zato imaju apsolutnu odgovornost za njegovu smrt.

Iako sve ukazuje na samoubistvo, a izrečene optužbe su indirektne, ova izjava će svakako podgrejati teorije zavere koje su se odmah raširile mrežom - da Švarc nije sam sebio oduzeo život.

Porodica genijalnog hakera je ranije saopštila da je Aronova smrt "produkt pravosudnog sistema koji se dobrim delom zasniva na zastrašivanju i prekoračivanju ovlašćenja".

Državna tužiteljka Karmen Ortiz nije komentarisala ni saopštenje porodice, ni nove navode Roberta Švarca.

MIT, koji je i optužio Švarca za nezakonit pristup podacima preko njihove mreže, objavio je da će sprovesti internu istragu o slučaju.

(B92)

Pogledajte još