Bošnjanci u Americi: "Marš na Drinu" je fašistička pesma

Nastup beogradskog hora “Viva Vox” pred stranim diplomatama u Generalnoj skupštini UN izazvao je, kako oduševljenje, tako i negodovanje posle izvođenja pesme “Marš na Drinu”.

Predstavnici Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama poslali su protestno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Ban Ki Munu u kojem navode da su razočarani i veoma uvređeni zbog izvođenja ove srpske, kako kažu, “ozloglašene” i “napadačke” nacionalističke pesme
.

Ovako glasi pismo koje je poslato Ban Ki Munu u ime 350.000 bosanskih Amerikanaca i 50.000 bosanskih Kanađana:

“Vaša ekselencijo, u ime 350.000 bosanskih Amerikanaca, i 50.000 bosanskih kanađana želimo da izrazimo svoje razočarenje zbog Vaše namere na koncertu održanom u Ujedinjenim nacijama, koji je organizovao Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije. Koncert je bio skandalozno uvredljiv za žrtve genocida u Bosni i Hercegovini jer je hor otpevao ozloglašenu i napadačku srpsku nacionalističku pesmu “Marš na Drinu”, prenosi Alo.

"Genocid do kog je došlo u Srebrenici i Žepi, i drugim delovima Bosne i Hercegovine, bio je sproveden od strane srpskih agresora pevajući ovu pesmu dok su silovali, ubijali i etnički čistili ne srpsko stanovništvo. Ova posebno fašistička pesma je korišćena da inspiriše širenje mržnje protiv svega ne srpskog, i takođe je korišćena kao instrument podsticanja inspiracije ubistva hiljade ne srpskih civila od strane srpskih nacionalista. Žalosno je da je ista pesma odjeknula prošle noći u Ujedinjenim nacijama sa svesrdnom podrškom UN. Zbog sramotne uloge Ujedinjenih nacija u genocidu koji su počinile srpske snage u gradovima širom Bosne i Hercegovine, užasno je videti kako su prostorije Ujedinjenih nacija iskorišćene za izviđenje ove ratnohušačke pesme, uz koju su počinjeni ratni zločini i genocid u Bosni i Hercegovini.
Zauzimamo se da Vi i Ujedinjene nacije uputite izvinjenje svim ratnim žrtvama u Bosni i Hercegovini, stradalim od strane srpskih nacionalista. Takođe pozivamo stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, Mirsadu Čolaković, da kopira ovo pismo i izda zvaničan protest Ujedinjenim nacijama zbog ovog sramnog čina", piše u pismu.

Pogledajte još