Trebaće nam 30 godina da vratimo industriju u stanje iz 1989.

Današnja industrijska proizvodnja u Srbiji je na nivou sedamdesetih godina prošlog veka i zbog toga moramo da osmislimo biznis programe koji će doneti vidljive rezultate na kratak rok, rekla je Džagićeva.

"Nema održvog rasta bez razvoja industrije i preduzetništva", istakla je potpredsednica PKS i navela primer Irske, koja je uspela da se u proteklih 30 godina ekonomski razvije zahvaljujući podsticaju rasta industrije, kao što je to učinjeno i u posleratnoj Nemačkoj.

Perspektiva domaće industrije je u zapošljavanju mladih, obrazovanih ljudi, pogotovo u informaciono-komunikacionim tehnologijama, koje će imati veliki rast u bliskoj budućnosti, kazala je ona, javlja Tanjug.

Potpredsednik vladinog Nacionalnog saveta za privredni oporavak Branislav Grujić rekao je da nije problem u Srbiji nedostatak političke volje da se ostvari brži razvoj industrije i celokupne privrede, već je problem kako da preživimo krizu, tako da malo energije ostaje za dugoročne planove razvoja realnog sektora.

Zapošljavanja novih ljudi ne može biti bez reindustrijalizacije zemlje, istakao je Grujić i dodao da Srbija treba da se usmeri na razvoj preduzetništva.

Lepo je imati velike kompanije, poput Fijata, ali moramo pre svega da ulažemo u proizvodnju koja će moći brzo da se pokrene, a to su mala i srednja preduzeća, koja mogu brzo da donesu nova radna mesta.

Prema njegovoj oceni, država bi trebalo da se zaduži još za milijardu evra da bi pomogla uspešna preduzeća, kojima je potrebno veoma malo da se pozicioniraju na tržištu i da budu uspešna.

Na kratak rok, Srbija bi trebalo da podstakne veća zapošljavanja u građevinskoj, tekstilnoj i sličnim industrijama, što bi nam pomoglo da u naredne dve do tri godine industrija i celokupna privreda preživi, a razvoj velikih sistema treba ostaviti za neki budući period, smatra Grujić.

Direktor Valjaonice aluminijuma Sevojno Seval Ninko Tešić naveo je da je ta kompanija prošle godine uložila oko 17 miliona evra u razvoj preduzeća i zaposlila određen broj novih ljudi, ali je i podstakla osnivanje i razvoj brojnih malih preduzeća, što je mnogo važnije.

Tešić je kazao da treba izbeći državni intervencionizam u privredi, pogotovo kod velikih preduzeća i pomagati samo onima koji već rade i imaju proizvod, a to nekad ne znači samo novac, već pomoć u odlaganju nekih obaveza, prilagođavanju nekih propisa ili davanju garancija za realizaciju posla.

Tanjug

Pogledajte još