Otvoren Kustendorf, Monika Beluči stiže u subotu

Ove godine u takmičarskom programu učestvuje 28 kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz 18 država.

Najveću pažnju privlači dolazak poznatih reditelja i glumaca, a među prvima danas je doputovao Džang Jimou, kome je dodeljena nagrada za životno delo.

Festival je otvoren hologramskom bitkom između reditelja Emira Kusturica i holivudskog glumca Brusa Vilisa. Zbog kiše na Mokroj Gori tuča je sa livade premeštena u "Prokletu avliju" gde je festival svečano otvoren.

“Verujem da je ovo vreme u kome će i film za 500 hiljada eura ili 500 miliona dolara uvek biti u velikoj borbi. Šta je problem? Problem je kada se napravi jedan savršen film za 500 hiljada, on izlazi na megdan filmovima u čiju reklamnu propagandu se uloži po sto miliona. I on onda nema šanse. I ako izađe na isti dan kada oni, piši propalo”, smatra Emir Kusturica.

Zato na Kustendorfu nema reklama, ali ima kvalitetnih filmova, a gosti festivala su poznati glumci i reditelji.

Kako ovaj festival promoviše autorske filmove, Srbija postaje praktično spona između istoka i zapada.

Festival će do 22. januara ugostiti neka od najznačajnijih imena svetske kinematografije kao što su reditelji Džang Jimou (Kina), Ben Zejtlin (SAD), Aleksej Balabanov (Rusija), Mateo Garone (Italija), Elija Sulejman (Palestina), Peter Gotar (Mađarska) i turska rediteljka Ješim Ustaoglu.

Osim takmičarskog programa, Kustendorf ima i bogati prateći program. Dok je dnevni deo posvećen projekcijama i radionicama, noćni sati upotpunjeni su muzičkim programom u okviru koga nastupaju muzičari koji neguju stil kakav odlikuje i reditelje čiji se filmovi puštaju na Mokroj Gori.

Za nagrade će se takmičiti 28 filmova mladih autora iz 18 država: Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugala, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske. Na konkurs je stiglo više od 400 filmova, što je najveći broj do sada, a selektor je Dunja Kusturica.

Međunarodni žiri čine izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi (predsednica), američki filmski producent, direktor produkcije i asistent režije Majkl Hausman i srpski teoretičar medija i filmski i TV režiser prof. dr Oleg Jeknić.

Odri u petak, Monika u subotu
Francuska glumica Odri Totu stiže u petak, dok se zvezda festivala Monika Beluči očekuje u subotu 19. januara, kako domaćin Festivala kaže, tačno u 15 sati. One su tek dva razloga zbog kojih su mnogi već na Mokroj Gori.

(B92, RTS)

Pogledajte još