Danas nova runda dijaloga Dačić-Tači

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič objasnila je u razgovoru za Tanjug da je ovaj format odabran zbog prepune satnice Visoke predstavnice, kako bi mogla da posveti više vremena sagovornicima.

- Običan sastanak ili radni ručak mogao bi da traje sat ili najviše dva, dok trajanje radne večere nije ograničeno - rekla je ona.

Očekuje se da će i ova runda dijaloga delom biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, odnosno o pitanju raspodele carinskim prihodima sa tih prelaza. O ovom problemu je u Briselu prethodnih dana vođen intenzivan razgovor na nivou radnih grupa, koje sa beogradske strane predvodi Dejan Pavićević, a sa prištinske Edita Tahiri.

Sem toga, najavljeno je otvaranje novih tema vezanih za sever Kosova, a Kocijančic je ranije izjavila kako će ova runda biti teža od prethodnih, jer se do sada razgovaralo pre svega o sprovođenju ranije postignutih sporazuma, a sad su na redu novi. Portparolka, međutim, nije mogla da precizira koje će konkretne teme biti otvorene, rekavši da o tome odlučuje Ešton.

Tači je juče u Prištini na sednici vlade rekao da će gašenje paralelnih struktura na severu Kosova biti jedna od tema njegovog razgovora sa Dačićem u Briselu.

Premijer Dačić će se uoči susreta sa Tačijem sresti i sa zamenikog pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanja Balkana Filipom Rikerom, dok je za petak ujutru predviđen sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Riker je juče novinarima u Briselu rekao da će se sastati i sa kosovskim premijerom. On je istakao značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi Srbija što pre dobila datum za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

- Za poslednjih nekoliko meseci postignut je neverovatan napredak - rekao je Riker, uz konstataciju da su mnoge njegove kolege sumnjale da će sporazum o integrisanom upravljanju prelazima ikada biti sproveden, ali da se to ipak desilo.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još