BBC u Haškom tribunalu: U nekadašnjem sefu osiguravajućeg društva danas su ćelije (VIDEO)

Haški tribunal, kao telo Ujedinjenih nacija oformljeno Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti sa zadatkom da sudi počiniocima ratnih zločina na područjima bivše Jugoslavije, već 20 godina se nalazi u holandskom gradu Hagu na mestu nekadašnjeg osiguravajućeg društva.

Kako izveštač BBC-ja pokazuje na licu mesta, potvrda toga su debela čelična vrata iza kojih su bili sefovi, a danas su ćelije u koje su smešteni optuženi pre odlaska u sudnicu. Ćelije su opremljene vrlo "spartanski" sa jednim stolom i dve stolice gde optuženi mogu da popričaju sa braniocima.

Dokazi se pojavljuju na ekranu i to se zove “e-sudnica”, što je vrlo moderna tehnologija koja podrazumeva da mogu svi istovremeno da gledaju dokazni materijal.

U sudnici 3, koju je posetio izveštač BBC-a Bjukenan, nalazi se veliki broj kamera za direktan prenos kako bi narodi bivše Jugoslavije mogli da prate suđenja. Za razliku od uobičajenih sudnica, ova nema mesto za porotu, jer presude donose sudije.

U obližnjoj pritvornoj jedinici, gde optuženi borave tokom suđenja, nalazi se krilo sa 12 ćelija. Dan optuženika počinje u 7 ujutru, a završava se oko 20.30h, kada se ćelije zatvaraju. U pritvornoj jedinici postoji kuhinja za samostalno pripremanje hrane. Optuženici posebno uživaju u "balkanskim jelima". Fizičke aktivnosti su moguće dva puta dnevno, kada izlaze na vazduh, u šetnju, na tenis ili neke druge sportove. Utorak je rezervisan za muziku, jer među optuženicima ima i talentovanih muzičara.

Ćelije su jednostavne: imaju WC šolju, lavabo, kompjuter, ali bez mogućnosti da se “kače” na internet. Tu je i pepeljara za pušače, televizor na kome mogu da gledaju međunarodne TV stanice.

Osuđenicima su dozvoljene privatne posete, uključujući posete supruge.

Arhiva je mesto za čuvanje dokaznog materijala. Tu ima čak 9,1 milion stranica, 9.000 video snimaka, transkripata i zvaničnih državnih dokumenata.

Izvor: K.M. / Blic

Pogledajte još