Pop batinaš: Nisam ubio namerno, celo društvo mi je saučesnik

Suđenje Peranoviću, kome preti zatvorska kazna od 10 do 40 godina zatvora, počelo je danas u Višem sudu u Šapcu.

Okrivljeni je dva sata iznosio svoje vidjenje postupanja u Centru kod Loznice koji je vodio, ali je samoj optužnici posvetio manje od deset minuta. Centar je zatvoren nakon smrti Zarupca.

Peranović je naveo da se plaši sudskog postupka jer je u javnosti stvoreno predubedjenje da je, kako je kazao, "nakazni sveštenik" namerno ubio štićenika.

- Ja se plašim ovog sudjenja, stvorena je užasna slika u medijima, do te mere nakazna, da je jedan sveštenik koji je ćelav, batinaš, kao da je sveštenik zemunskog klana, svesno ubio čoveka. Neke urednike (medija) ne interesuje istina, pa su napisali da sam ga ubijao sat vremena i sad pokušavam da se odbranim od te nakazne slike - rekao je optuženi.

Dodao je da mu kao svešteniku nikada ne bi palo na pamet da namerno ubije čoveka.

Lečio 1339 narkomana
Peranović je naveo da je kroz njegove ustanove prošlo 1.339 narkomana, a da je imao samo tri incidenta, ali je naglasio da je 21 štićenik umro jer je pre vremena napustio proces "lečenja". Sveštenik je više puta naglasio da je primena sile prema štićenicima postojala, ali ne kao kazna već da bi se sprečili da pobegnu iz kampa.

Optuženi je kazao da je slično postupio i sa Zarupcem koji je preminuo od posledica batinjanja 6. avgusta 2012. godine. Peranović je negirao da je planirao ubistvo i kazao da je Zarupca tukao po tabanima i ledjima da bi ga sprečio da beži iz kampa. Prema njegovim rečima, ceo postupak je trajao od 30 do 60 minuta, sa pet-šest pauza tokom kojih je razgovarao sa Zarupcem i pokušavao da ga ubedi da ne napusti kamp.

- Kumio sam ga i molio da ostane, čak sam mu i sam doneo moj šorc kada se uneredio, a kada sam uvideo da se nešto dešava, davali smo mu veštačko disanje, masirali srce, a zatim i pozvali doktora Petričića da pomogne - rekao je Peranović.

- Moja tragedija je ogromna i potresen sam tada i sada. Velika tragedija, ali desilo se - rekao je optuženi, ali i naveo da samu terapiju nije on smislio već je preuzeta od katoličkih manastira i sličnih muslimanskih lečilišta.

Peranović je kazao da je prvi put primenio silu protiv štićenika iz nemoći kada je jednom mladiću udario šamar kako bi se smirio.

- Bilo mi je teško i kajao sam se, ali od tada sam počeo na mala vrata da uvodim i to. O tome sam i pričao u medijima i svi su bili upoznati da se radi samo o sprečavanju odlaska, a ne o terapiji. Svi su znali, pa je cela zajednica saučesnik, pa čak i celo tužilaštvo i sud - rekao je Peranović.

Sveštenik je optužen da je Zarupca udarao štapom i nogom po ledjima sve dok mu nije pozlilo. U optužnici se navodi da je bio svestan svojih postupaka i ako bude osudjen preti mu od 10 do 40 godina zatvora. Peranović je dospeo u žižu javnosti kada su objavljeni snimci batinanja štićenika lopatom u jednom centru koji je vodio. Prema rečima zastupnika porodice Zarubac, tokom sudjenja biće saslušano 15 svedoka.

Okupljanje pristalica Peranovića ispred suda sprečio je sam optuženi, jer im je preko sina poslao poruku da se ne okupljaju i "ne prave cirkus".

(Izvor:Blic)

Pogledajte još