Talačka kriza u Alžiru, desetine mrtvih (VIDEO)

Islamisti su juče napali gasno polje "Britiš petroleuma" u In Amenasu na jugu Alžira i zarobili 41 stranca, u jednoj od najvećih međunarodnih talačkih kriza u poslednjih nekoliko decenija.

Agencija Rojters navodi izjavu jednog od meštana da na mestu napada ima "više mrtvih", kao i da je stigla potvrda toga da je ubijeno najmanje šest stranaca i osam ekstremista. Isti izvor je rekao da u postrojenju ima još talaca, kao i da je oko 180 Alžiraca uspelo da pobegne.

Militanti su ranije danas saopštili da je vojska otvorila vatru iz vazduha na njihova vozila, pri čemu su stradala 34 taoca i 14 boraca. Nešto kasnije objavili su da je živo još sedam stranih talaca - među kojima su državljani SAD, Velike Britanije, Belgije i Japana.

Vest o broju ubijenih objavila je TV mreža "Al Džazira" pozivajući se na svoje izvore, kao i novinska agencija ANI iz Mauritanije, pozivajući se na izvore bliske vrhu Al Kaide.

Otmičari su ranije saopštili da drže taoce iz Norveške, Francuske, SAD, Velike Britanije, Rumunije, Kolumbije, Tajlanda, Filipina, Irske, Japana, Južne Koreje i Nemačke.

Zbog ove situacije su vlade širom sveta sazvale krizne sastanke.

Islamski ekstremisti koji drže taoce na naftnom polju u Alžiru su "naoružani teškim oružjem" i primorali su taoce da nose pojaseve prepune eksploziva, javila je francuska televizija Frans 24.

Otmičari su ranije danas zatražili da se alžirska vojska, koja je opkolila islamiste, povuče kako bi mogli da počnu pregovori.

Ubrzo se pojavila i vest da je oko 30 ljudi uspelo da pobegne otmičarima.

Alžirska vlada pokušava da razreši krizu s taocima pa se obratila i plemenskim liderima i Tuarezima, a noćas je razgovarala sa Francuskom i SAD o tome da li međunarodne snage mogu pomoći protiv ekstremista.

Grupa koja sebe naziva "Potpisnici za krv" preuzela je odgovornost za napad na mauritanskom sajtu "Alahbar", uz obrazloženje da je to odmazda za "krstaški rat koji francuske snage vode u Maliju" i za saradnju Alžira.

Situacija u Maliju postala je kritična kada su se islamistički pobunjenici povezani sa Al Kaidom primakli prestonici Bamaku, a Francuska pokrenula vojnu intervenciju kako bi zaustavila njihovu ofanzivu.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg izrazio je sumnju u pogledu izjave da je napad odmazda za francusku intervenciju u Maliju, rekavši da bi za njegovo planiranje bilo potrebno više vremena.

Ministar Kablia je na državnoj televiziji izjavio da Alžir neće pregovarati s "teroristima", koje su opkolile vojska i snage bezbednosti.

On je precizirao da su napadači "oko 20 muškaraca iz regiona", demantujući izveštaje da su došli iz Malija ili Libije. Njihovu grupu predvodi veteranski islamistički borac Mohtar Belmohtar.

(B92)

Pogledajte još