Dva svedoka sutra o Miškoviću

Kako B92 saznaje, biće saslušani Slobodan Jovanović, direktor PZP Beograd u vreme privatizije 2005. i Darko Dostanić iz "Delta brokera".

Prvo saslušanje počinje sutra u 9.30, a drugo je na redu u 11 sati.

Privatizacija PZP Beograd, kako je nakon hapšenja izjavio tužilac Miljko Radisavljević citirajući navode iz krivične prijave, bila je posao kojim su Mišković i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković započeli zajednički posao.

Preduzeće su, kako je rekao, kupili za 23 miliona evra, koje je platila jedna od Miškovićevih firmi. Istražnim organima tender za tu kupovinu bio je sumnjiv zbog uslova koji nikom pre, a ni kasnije, nisu ponovljeni pri privatizaciji bilo kog putarskog preduzeća.

Uslovi su bili poslovni prihod od 50 miliona evra što je ispunjala samo Delta M i najmanje petogodišnje bavljenje izgradnjom puteva koje je ispunjavalo Đuraškovićevo preduzeće PZP Niš.

I Mišković i Đurašković su, dva dana pred hapšenje 12. decembra 2012. godine, rekli u policiji da tender nije bio namešten i da su se udružili upravo zbog jakih uslova tendera.

Tokom istrage, u Tužilaštvu je iskaze dalo više osoba, a među njima i troje zaposlenih u brokerskim kućama i zaposleni u PZP Niš. Saslušana je i direktorka Luke Beograd Ivana Veselinović i to u vezi sa saznanjima u poslovanjima Delta brokera, jednom od Miškovićevih kompanija u kojoj je ranije bila zaposlena.

Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i Dejanu Jevtiću 11. januara je produžen pritvor za još 30 dana, dok se ostalih šest osumnjičenih brani sa slobode.

Oni su uhapšeni 12. decembra prošle godine pod sumnjom da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra zbog čega je u toku istraga protiv njih.

Mišković i Đurašković se terete da su od 2005. do kraja 2010. kao suvlasnici u privatizovanom PZP Niš, a preko njega i kao suvlasnici više preduzeća za puteve, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

(B92)

Pogledajte još