Policija će trajno oduzimati vozila teško pijanim vozačima

Kako šef Katedre za bezbednost Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Milan Vujanić, najavljuje za "Blic", očekuje se znatno pooštrenje kazni za nasilničku i bahatu vožnju.

Gde ide novac prikupljen od kazni?
- U poslednje tri godine, od kazni se u poseban fond slilo 240 miliona evra. Ni deseti deo toga nije upotrebljen za unapređenje bezbednosti saobraćaja. To mora da se promeni, pa da oni koji krše zakon direktno finansiraju unapređenje saobraćaja - kaže prof. Vujanić.

- Osim novčane, vozači će i za takvo ponašanje biti kažnjavani oduzimanjem dozvole, ali u nekim slučajevima i zatvorom. Predstojeće promene od krucijalne su važnosti i potrebno je uraditi sve kako bi se broj poginulih u saobraćaju smanjio.

Posebnu pažnju privlači mogućnost da policija trajno oduzima vozila teško pijanim vozačima.

- Trajno oduzimanje vozačke dozvole biće sigurno među rešenjima jer se bahatim i pijanim vozačima mora stati na put. Takođe, ako je neko kažnjen zbog vožnje u potpunoj alkoholisanosti, a ponovo je seo za volan i policija mu izmeri 1,7 promila, zakonski će postojati mogućnost da mu se oduzme vozilo, bilo da je u njegovom vlasništvu ili ne - otkriva profesor Vujanić.

Dozvola će trajno biti oduzeta vozačima kojima policija izmeri dva i više promila alkohola u krvi, ali, s druge strane, biće ublažene kazne za administrativne prekršaje, poput sankcije za istek vozačke dozvole u kraćem periodu.

- Tražićemo veću odgovornost lokalnih samouprava i putara, nećemo uvek na vozače svaljivati krivicu za saobraćajnu nesreću. Ako se na nekom delu puta za godinu dana više od 50 nesreća, onda nisu samo vozači krivi - dodaje Vujanić za "Blic".

Pogledajte još