Putari vs. Saša Mirković: Država nije uplatila novac za čišćenje snega

Ministarstvo saobraćaja uporno u ime putara obećava čiste puteve u Srbiji, a za zimsko održavanje poslednja dva meseca država JP "Putevi Srbije“ nije dala ni dinara. U Upravi za trezor Ministarstva finansija kažu za da novac nije uplaćen zbog zagušenja u sistemu na kraju godine i da razlog za kašnjenje nije nedostatak para.

- Sredstva su obezbeđena u budžetu Srbije i biće isplaćena u ovoj godini odmah po usvajanju programa o korišćenju sredstava u Vladi Srbije. Do zastoja je došlo jer je poslednjeg dana 2012. u Upravi za trezor bilo više od 10.000 zahteva za isplatu, te je došlo do zagušenja sistema, pa neki nalozi nisu realizovani - poručuju iz Uprave za trezor.

Para, kako tvrde u Trezoru, ima, ali po svemu sudeći ne i na računu JP "Putevi Srbije“. Država ne plaća "Putevima Srbije“, a oni duguju preduzećima angažovanim na zimskom održavanju saobraćajne mreže. I sve to se dešava usred zime, zbog čega putari upozoravaju da bi finansijski kolaps mogao lako da se preslika i na stanje na putevima.

- Nemamo para jer država nije uplatila novac. Sredstva predviđena budžetom za zimsko održavanje još nisu preneta “Putevima Srbije”. Nisam dobio 500 miliona dinara iz subvencija, koliko je predviđeno za decembar, a sada čekamo i novac za januar, a to je negde oko 800 miliona dinara. Bez tih sredstava ne znam kako mogu bilo kome da platim - kaže V.d direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak.

- Gruba procena Sindikata putara Srbije je da im država duguje bar dve milijarde dinara. Radnici ne primaju plate, a preduzeća nemaju para da kupe naftu i obezbede osnovna sredstva za rad. U PZP "Valjevo“ i PZP "Kruševac“ zaposleni čekaju isplatu prve polovine septembarske i oktobarske plate. Preduzeću "Bačka put“ iz „Puteva Srbije“ duguju 100 miliona dinara. Ko može te radnike koji ne primaju platu mesecima da natera da izađu i čiste puteve. S kojim pravom to neko može da traži? - pita se predsednica Samostalnog sindikata putara Sonja Vukanović.

Ovi problemi, međutim, ne brinu novog pomoćnika ministra saobraćaja Sašu Mirkovića.

- Nema nikakvih problema oko para, putarska preduzeća koja rade na zimskom održavanju će biti spremna. To odgovorno tvrdim. A što se tiče dugovanja, to nije u domenu mojih nadležnosti. Koliko ko tu tačno duguje ja ne znam, ali će ceo problem biti rešen veoma brzo, u to sam siguran. Već danas bi ministar Mrkonjić i direktor "Puteva Srbije" trebalo da odu na sastanak u Ministarstvo finansija - kaže Mirković koga je ministar Milutin Mrkonjić, nakon preuzimanja funkcije pomoćnika, imenovao za čoveka koji će ubuduće biti zadužen za čišćenje snega.

Pogledajte još