Britanski oficir na suđenju Karadžiću: Vojska RS nije gađala Markale

Prema optužnici koja Karadžića tereti za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, minobacačku granatu koja je na Markalama 5. februara 1994. ubila 66 osoba, a ranila više od 140 građana, ispalila je Vojska Republike Srpske.

Zaštićen svedok KW-570 izjavio je da su bosanski Srbi bili optuženi i pre nego što je istraga obavljena. "Krajnje neobičnim" nazvao je to što je pijacu pogodila samo jedna granata, ako se zna da je iz minobacača uvek neophodno ispaliti više projektila da bi se cilj pogodio, kako je VRS i činila.

KW-570 je naznacio da bi zbog visokih zgrada koje okružuju Markale, putanja granate morala biti gotovo vertikalna, što ga je navodilo na zaključak da je bila ispaljena "iz neposredne blizine".

"Bili smo šokirani da je samo jedna granata mogla ubiti i raniti toliki broj ljudi... To je bilo moguće samo ako je pijaca bila dupke puna",
rekao je KW-570.

Svedok se pozivao i na izveštaje Unprofora po kojima su granatu na Markale mogli ispaliti "mudžahedini" koji su gadjali "Jevreje koji su se evakuisali", ali su "promašili". Unprofor je pominjao i mogućnost da je neko granatu bacio sa okolnih zgrada.

U dnevniku, koji je tada vodio, KW-570 zapisao je 7. februara 1994. da je "stvar sumnjiva, a ceo je svet okrivio Srbe bez dokaza".

(Beta)

Pogledajte još