Američki Tajm poziva sve u Guču

„Više od pedeset godina selo Guča u zapadnoj srpskoj regiji Dragačevo eksplodira svakog leta uz radosne uzvike ’opa’ na nedelju dana dugačkom festivalu trube“, piše Tajm nazivajuću Guču balkanskim Vudstokom.

Dragačevski sabor trubača hvaljen je zbog vesele i opuštene atmosfere, ali i veliki imena koji su tu nastupali, a od kojih Tajm izdvaja Gorana Bregovića i Emira Kusturicu, javlja B92.

Mnogo mladih ljudi dolazi i sve je poraslo do te tačke da pop zvezde nastupaju u hotelima i diskotekama“, izjavio je Majkl Ginzburg koji se sa svojim bendom „Zlatne Uste“ iz Njujorka takmičio u guči 2010. godine.

Pohvalnu ocenu dobili su čoček, kafane i srpska tradicionalna kuhinja, uz izdvajanje odlične jagnjetine.

Ako neko nikada ne pleše, u Guči će zaigrati sigurno“, izjavio je Nikola Stojić u ime Sabora.

Osim Guče, događaj koji ove godine zavređuje svaku pažnju je i festival „Pasola“, koji se svakog februara i marta održava u Indoneziji. Uz piće i muziku pod punim mesecom na indonežanskom ostrvu Sumba zabava traje sve do zore. Glavnu zabavu predstavljaju svojevrsni dvoboji odakle potiče i ime festivala – „pa“ označava igru a „sola“ objekat.

Tajm navodi da ne treba zaobići ne takmičenje za Pesmu Evrovozije koje se ove godine održava u Malmeu od 14. do 18. maja. Očekuje se da će ove godine takmičenje u Švedskoj privući sto miliona gledalaca širom sveta, pa je preporučljivo osetiti deo tamnošnje atmosfere.

Listu od pet događaja upotpunjavaju i umetnički festival „ArtPrize“ koji se u Mičigenu održava od 18. septembra do 6. oktobra. Budžet za nagrade veći je od pola miliona dolara, a o tome kome će pripasti priznanja odlučuje stručni žiri, ali i publika.

Još jedan događaj koji će ove godine privući veliku pažnju jeste „Burt Munro Challenge“, motociklistički skup koji svakog novembra na Južnom ostrvu Novog Zelanda „prizove“ ljubitelje žestokih dvotočkaša iz celog sveta. Svi oni slave delo Berta Manroa koje je 1967. godine postavio svetski rekord u brzoj vožnji i to na svom skoro pola veka starom motoru.

Pogledajte još