Bošnjaci traže smenu Jeremića zbom "Marša na Drinu"

KBSA je, istovremeno, pozdravio izvinjenje portparola generalnog sekretara UN Ban Ki-muna zbog izvođenja te pesme u UN, a Jeremića smatraju glavnim krivcem za ovaj, kako navode, nemili događaj.

"Dok pozdravljamo vest o izvinjenju, tražimo da UN preduzme odgovarajuće korake kako bi se adekvatno kaznio glavni arhitekt i krivac za ovaj nemili događaj", navodi KBSA u pismu upućenom generalnom sekretaru UN.

U saopštenju se ističe da je KBSA sa partnerskim organizacijama - Institutom za istraživanje genocida Kanada, Savetodavnim većem za Bosnu i Hercegovinu i Bosansko-američkim institutom za genocid uputio protestno pismo na adresu UN-a.

U pismu je, kako se navodi, izraženo razočaranje zbog prisustva generalnog sekretara UN Ban Ki-muna na tom koncertu.

Bošnjaci smatraju da je koncert beogradskog hora "Viva Voxa", koji je izveden u prostorijama UN povodom Srpske nove godine, "skandalozno ponižavanje žrtava genocida u BiH".

Portparol generalnog sekretara Martin Nesirki saopštio je u četvrtak da su "UN svesne da su neki ljudi povređeni izvođenjem srpske ratne pesme" i dodao da generalni sekretar nije bio svestan o kakvoj se pesmi je reč.

Usledile su reakcije iz Jeremićevog kabineta o kojima možete čitati ovde i ovde.

Šta je na slučaj imala da kaže spisateljica Biljana Srbljanović - možete pogledati ovde.

(Tanjug)

Pogledajte još