Pre 75 godina svet je napustio veliki Branislav Nušić

Nušić (1864 -1938) je rođen 20. oktobra (8. oktobra po julijanskom kalendaru) 1864. u Beogradu u ulici Kralja Petra prvog, u kući na čijem je mestu danas Narodna banka Srbije, kao Alkibijad Nuša u cincarskoj porodici Ðorđa i Ljubice Nuše.

Njegov otac je bio ugledni trgovac žitom, ali je ubrzo posle Nušićevog rođenja izgubio bogatstvo. Porodica se preselila u Smederevo gde je Nušić proveo svoje detinjstvo i pohađao osnovnu školu i prve dve godine gimnazije. Nušić je maturirao u Beogradu. Kada je napunio 18 godina, zakonski je promenio svoje ime u Branislav Nušić. Diplomirao je na pravnom fakultetu u Beogradu 1885. godine. Tokom studija je proveo godinu dana u Gracu.

Nušić se borio u Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, koji ga je zatekao na služenju redovnog vojnog roka. Nakon rata je objavio kontroverznu pesmu "Dva raba" u "Dnevnom listu", zbog koje je osuđen na dve godine robije. Pesma je ismevala srpsku kraljevinu, a posebno kralja Milana.

Godine 1900. Nušić je postavljen za sekretara Ministarstva prosvete, a ubrzo posle toga postao je dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu. Godine 1904. godine postavljen je za upravnika Srpskog narodnog pozorišta, a 1905. napustio je ovu funkciju i preselio se u Beograd, gde se bavio novinarstvom. Osim pod svojim imenom, pisao je i pod pseudonimom Ben Akiba. Vratio se 1912. godine u Bitolj kao državni službenik, a 1913. godine osnovao je pozorište u Skoplju gde je živeo do 1915. godine.

(old_image)

Napustio je zemlju sa vojskom tokom Prvog svetskog rata boravio u Italiji, Švajcarskoj i Francuskoj do kraja rata. Posle rata, Nušić je postavljen za prvog upravnika "Umetničkog odseka" ministarstva prosvete. Na ovoj poziciji je ostao do 1923. godine. Posle toga je postao upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu, da bi se 1927. vratio u Beograd.

Nušić je izabran za redovnog člana Srpske kraljevske akademije (1933). Bio je prepoznatljiv po svom humoru, pisao je o ljudima i njihovoj, često duhovitoj, prirodi.

Napisao je preko 10 komedija među kojima su najpoznatije ''Gospođa ministarka'', ''Mister dolar'', ''Dr'', ''Pokojnik'', ''Ožalošćena porodica''. Napisao je romane - ''Tako je moralo biti'', ''Hajduci''... Takođe pisao je pripovetke, rasprave i tragedije.
 GOSPOĐA MINISTARKA

Pogledajte još