Podgorica: Dva maloletnika na lečenju od Fejsbuka

Profil na Fejsbuku ima 300.420 građana Crne Gore. Najzastupljeniji su korisnici koji imaju između 18 i 24 godina i njih je 97.600. Fejsbuk više koriste muškarci, njih 55 odsto, dok žena ima 45 odsto.

Lekar specijalista za bolesti zavisnosti Danilo Jokić kaže da je u svojoj praksi do sada lečio 10 zavisnika od interneta, među kojima je dvoje maloletnika bilo zavisno od Fejsbuka.

"Nizak prag tolerancije, antisocijalna kriza, zapostavljanje zdravih stilova života, stalno povećanje vremena provedenog na Fejsbuku su pokazatelji da je reč o zavisniku od društvene mreže", objašnjava taj stručnjak.

Jokić navodi da su njegovi pacijenti na internetu provodili vikendom i do 15 sati, a ostalim danima od pet do sedam časova. On je rekao da kada roditelji deci zabrane korišćenje interneta ona se ponašaju, kao i svi ostali zavisnisi. Javlja se nervoza, nesanica, potištenost i ostali simptomi svojstveni alkoholičarima i narkomanima.

Prema rečima tog stručnjaka, zavisnici od Fejsbuka su introvertne ličnosti koje često nemaju prijatelje, sklone su maštanju, a vremenom zapostave i školu. Jokić je pozvao roditelje da obrate pažnju na način na koji im deca koriste internet, "jer su zloupotrebe mnogostruke".

(Beta)

Pogledajte još