Pretnje Biljani Srbljanović na Tviteru zbog kritike Jeremića

"Još jedna pobeda Vuka Jeremića: I od najbanalnije proslave uspeo je da napravi polemičku i problematičnu situaciju za Srbiju... Može li iko zamisliti novogodišnji prijem u nemačkoj ambasadi, na kojem svira Lili Marlen? Da ne govorim o UN-u", napisala je Srbljanovićeva na svom nalogu na Tviteru, oštro kritikujući izbor pesme "Marš na Drinu" na proslavi Srpske nove godine u zgradi UN.

Kako je preneo B92, Srbljanović smatra da su pretnje umnogome posledice toga što se njen komentar sa Tvitera našao na naslovnoj strani dnevnog lista Blic, kao i da su tvitovi izvučeni iz konteksta.

Na pretnje spisateljici odmah je reagovao i Čedomir Jovanović, lider LDP - partije čiji je ona svojevremeno bila kandidat za gradonačelnika.
"Neljudske uvrede i pretnje kojima je izložena Biljana Srbljanović kroz neshvatljiv bes i poziv na linčovanje dokaz su da je javni i politički prostor u Srbiji, uz odobravanje i asistenciju, kukavičluk i nemoć vlasti i dela medija, postao nepodnošljivo nasilan", ocenio je Jovanović.

Ističući da "živimo u atmosferi u kojoj su nasilje i pretnje legitimna kompenzacija kojom se izbegava odgovornost za nacionalne poraze", Jovanović je ukazao da "obračun sa jednom od najznačajnijih ličnosti naše savremene kulture, kako domaća javnost ali i svet doživljavaju Biljanu Srbljanović, nije i ne sme da bude samo njen lični problem".

Po Jovanoviću, "samozvani zaštitinici falsifikovanih nacionalnih interesa, obračunavajući se sa njom, vode rat sa svima kojima je njen glas ohrabrenja i razuma potreban", a "svaka reč kojom Biljana Srbljanović i svi drugi poput nje ukazuju na zlo koje nam se vraća, vrhunski (je) patriotizam i izraz brige za budućnost Srbije i ljudi u njoj"

(Tanjug)

Pogledajte još