Barak Obama polaže zakletvu u Beloj kući

Posle polaganja venaca na vojnom groblju Arlington u Vašingtonu, Obama će danas, u 11.55 sati po lokalnom, a u 17.55 sati po srednjeevropskom vremenu, položiti zakletvu u Beloj kući.

Ovom delu ceremonije prisustvovaće novinari i samo mali broj ljudi, uglavnom, članova Obamine porodice, a ista procedura ponoviće se na javnoj ceremoniji u ponedeljak na Kapitolu, javio je Rojters.

Milioni ljudi širom sveta pratiće Obamin drugi inauguracioni govor, a u Vašingtonu će se, kako se očekuje, okupiti oko 800.000 ljudi, što je znatno manje od 1,8 miliona, koliko je u američku prestonicu privukla ceremonija njegove inauguracije 2009. godine.

Obama će uneti simboličku izmenu u dugogodišnju tradiciju, jer će na inauguraciji drugog mandata zakletvu položiti držeći ruku ne na jednoj, već na dve biblije - Abrahama Linkolna i Martina Lutera Kinga.

Uvođenje Kingove biblije ima poseban značaj, jer je inauguracija 21. januara, na dan posvećen vođi borbe za crnačka prava koji je pre 50 godina, ispred Linkolnovog memorijalnog spomenika, održao čuveni govor "Ja imam san".

U događajima koji prate inauguraciju učestvovaće veliki broj zvezda, poput Bijonse, Keti Peri, Stivija Vondera, Ališe Kiz, Ašera, Breda Pejslija i Keli Klarkson.

Uz visoku stopu nezaposlenosti i stranačke sukobe zbog budžetske politike, proslave će ovoga puta, ipak, biti skromnije od onih pre četiri godine, kada je Obama postao prvi afroamerički predsednik SAD.

(Tanjug)

Pogledajte još