Berluskoni: Neću biti premijer

U intervjuu za televiziju Sky TG24 TV, medijski mogul je rekao da je njegov izbor za premijera Anđelino Alfano, njegov politički naslednik. Berluskoni mesecima nije bio jasan po pitanju svoje moguće kandidature za četvrti mandat premijera Italije.

Ankete pokazuju da najveću podršku javnosti trenutno ima vođa levog centra Pjer Luiđi Bersani, mada ne izgleda verovatno da će on osvojiti dovoljno glasova da vlada sam. Bersanijev mogući koalicioni partner je sadašnji premijer Mario Monti, koji je po popularnosti iza Berluskonija. Monti, ekonomsta i premijer Italije od 2011. godine, danas je u intervjuu za novine nagovestio da bi mogao ublažiti mere reforme zbog kojih je otpuštanje radnika postalo lakše - što bi se moglo dopasti mogućim saveznicima iz italijanske levice.

Berluskoni (76), vođa koalicije desnog centra koji je nedavno osuđen za utaju poreza, ipak će pokušati da zadrži mesto u parlamentu. On insistira da su brojne optužbe i procesi koji su bili pokrenuti protiv njega u poslednjih 20 godina poistekle iz zavere visokih zvaničnika - koje smatra simpatizerima levice - i za sve optužbe izjasnio se kao nevin. Jedna od optužbi zbog kojih mu se trenutno sudi u Milanu je plaćanje za seks maloletnici iz Maroka.

Autor: Beta

Pogledajte još